• Marian Oancea, în relații strânse cu partenerul unui rezident de lux de pe Lacul Snagov

Primarul comunei Snagov, Marian Oancea (PSD), continuă seria achizițiilor „cu dedicație”, în ciuda neregulilor descoperite, în ultimii ani, de inspectorii Curții de Conturi care, în baza ultimului raport de control, au făcut și o sesizare penală pe numele acestuia pentru abuz în serviciu.

Doar de la începutul acestui an, Primăria Snagov condusă de Oancea a încheiat zeci de contracte prin atribuire directă. Printre norocoșii câștigători se numără firme care, folosind această rețetă, au încasat milioane de euro de la instituții de stat.

Astfel, pe 13 septembrie anul acesta, Primăria Snagov a încheiat nu mai puțin de 14 contracte, în valoare totală de 19.270 de lei, cu societatea Lavitex Prod SRL. Astfel, primăria condusă de Marian Oancea a achiziționat balansoare, tobogane, călușei, leagăne, biciclete și mobilier de grădină pentru reabilitarea „Parcului Central” din Ghermănești, unul dintre proiectele prioritare ale edilului după preluarea celui de-al doilea mandat. Asta, în condițiile în  care, potrivit anunțului postat pe site-ul primăriei, lucrările de reabilitare au început pe 10 octombrie 2013.

Contracte cu SRI

Avându-i ca acționari pe prahovenii Valeriu și Lilea Chivu, societatea Lavitex Prod a derulat, în ultimii ani, peste 1.100 de contracte cu instituții de stat, majoritatea cu atribuire directă (doar 25 dintre ele fiind câștigate în urma unor licitații), în valoare totală de peste 2,3 milioane de euro. Pe lista de clienți care au acordat contracte prin atribuire directă firmei  – care se ocupă cu amenajarea de spații verzi și confecționarea de jucării, mobilier stradal și de birouri, scene, pubele și coșuri de gunoi sau cabine de vot  – se regăsesc Serviciul Român de Informații, unități ale Ministerului Apărării Naționale, dar și primării conduse de edili condamnați sau anchetați pentru corupție (Primăria Buzău, în mandatul lui Constantin Boșcodeală, condamnat la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu; Primăria Onești, în mandatul lui Laurențiu Neghină, condamnat pentru mită la bacalaureat, iar lista ar putea continua).

Dezinfectanți pentru spitale

În primăvara acestui an și în vara anului trecut, prin trei contracte succesive, Primăria Snagov a cumpărat zeci de containere pentru deșeuri menajere și peste 1.000 de pubele de diferite culori (așa cum se precizează în specificațiile achiziției postate pe site-ul de licitații publice) de la Euro Exxton Invest SRL. Înființată în 2013, de Răzvan Dan Alexăndroaei (acționar majoritar cu 95% din acțiuni) și Mihaela Murar Savu (5% din acțiuni), societatea are ca obiecte de activitate „activități de consultanță în management” și „activități de consultanță pentru afaceri și management”, nefiind străină instituțiilor de stat, în special spitalelor din Capitală.

Potrivit portalurilor specializate în monitorizarea achizițiilor publice, în doar trei ani, de la înființare și până acum, Euro Exxton Invest a derulat peste 400 de contracte cu instituții de stat – doar două dintre acestea fiindu-i atribuite în urma unor licitații, restul – prin atribuire directă, în valoare totală de aproape 200.000 de euro. Firma a vândut către mai multe spitale din București și din țară (Spitalul Universitar de Urgență, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan, Institutul de Diabet și Nutriție Prof. Dr. N.C. Păulescu, Spitalul de Psihiatrie Bălăceanca, Spitalul Municipal Rădăuți, Institutul Inimii din Cluj-Napoca, Spitalul Județean de Urgență Arad, Spitalul de Pneumoftiziologie Sfântul Ștefan, serviciile de ambulanță Vrancea și Tulcea) seringi, perfuzoare, ace, echipament de protecție pentru personalul medical, dar și antiseptice și dezinfectanți.

Anul trecut, Răzvan Dan Alexăndroaei s-a retras din Euro Exxton Invest, cesionându-i pachetul său de acțiuni partenerei sale. Așa cum a renunțat, în 2014, și la firma Health Consulting SRL (care a fost dizolvată) și în care i-a avut ca parteneri pe egipteanul Amir Mohamed Elsayed Mohamed Younes și pe fostul guvernator al BNR, Bogdan Olteanu. Și Health Consulting SRL a funcționat, însă, după aceeași rețetă ca și Euro Exxton Invest: a trecut de la consultanță, la comercializarea produselor specifice și la contracte cu spitalele.

bogdan-olteanu

Bogdan Olteanu, arestat la domiciliu pe malul lacului

Pus sub acuzare de DNA pentru că ar fi primită mită 1.000.000 de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu, fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu se află în arest la domiciliu în conacul său din Snagov. Construcția „palatului brâncovenesc” al lui Olteanu de pe malul Lacului Snagov a început în aprilie 2013 pe un teren de 2.000 de metri pătrați luat în concesiune, pe o perioadă de 60 de ani, de la Patriarhia Ghermănești.

Cu avizul Primăriei Snagov, condusă la acea dată de același Marian Oancea, fostul guvernator al BNR și-a ridicat aici o vilă cu subsol, parter și două etaje, plus anexe, debarcader și alte utilități. Firma care i-a construit imobilele fostului viceguvernator al BNR a făcut și apărarea de mal, împrejmuirea necesară, un puț forat și o microstație de epurare. Potrivit localnicilor, terenurile luate în concesiune de la Patriarhia Ghermănești au fost plătite cu cel mult 2 euro pe metrul pătrat, iar limba de pământ de pe malul lacului a fost una dintre cele mai „vânate” din zonă.

Palatul lui Olteanu, evaluat la 1 milion de euro, copiat de pe bancnota de 10 lei
Palatul lui Olteanu, evaluat la 1 milion de euro, copiat de pe bancnota de 10 lei

Contract la indigo pentru „contabilii” lui Dumitru Bucșaru

Cel mai mare contract atribuit direct, în ultimul an, de administrația condusă de Marian Oancea a fost adjudecat de firma Cris Plus Media SRL.

bucsaru_dumitru

Deținută de Iuliu – Dan Gogescu și Cristina Dornean, societatea Cris Plus Media– cu sediul în sectorul 1 și cu obiect de activitate “consultanță în management” a avut, începând din 2015 contracte, doar cu încredințare directă, cu mai multe primării din Ilfov și Giurgiu (comuna Roata de Jos), de la care a încasat între 13.500 și 28.300 de euro pentru “servicii de consultanță financiară, achiziții, dar și servicii de administrare a parcurilor auto”).

Cea mai mare sumă a fost încasată însă de Cris Plus Media, în baza unui contract încheiat în septembrie 2015, de la Green City, societate controlată de omul de afaceri Dumitru Bucșaru: 28.884 de euro, tot pentru servicii de consultanță financiară.

Contractul atribuit de Primăria Snagov societății Cris Plus Media, la jumătatea lunii decembrie anul trecut, este parcă tras la indigo după cel atribuit aceleiași firme de Primăria 1 Decembrie, condusă de Petre Gheorghe, colegul de partid al lui Marian Oancea, despre care Observator de Ilfov a scris în numărul anterior. Nu doar suma este aceeași – 126.000 de lei, ci și obiectul contractului: „servicii de consultanță financiară – optimizarea serviciului datoriei publice, analiză financiară, soluții financiare”.

Studii de fezabilitate, asigurate de fiica unui liberal

Asfaltarea de străzi, dar și amenajarea de trotuare și podețe necesită și la Snagov studii de fezabilitate. Iar în primul mandat al primarului Marian Oancea, realizarea acestora a fost asigurată, tot în baza unor contracte atribuite direct – două contracte în aceeași zi, în valoare totală de 11.500 de lei – de firma Fila Prest Construct SRL.

Firma este deținută de Elena – Alina Frățică, fiica fostului consilier județean de Argeș, Iulian Frățică, perdant la alegerile locale pentru Primăria Vedea (Argeș) din partea PMP. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Elena – Alina Frățică a preluat, prin cesiune, pachetul de acțiuni de la tatăl ei pe 5 octombrie 2010.

Curtea de Conturi a sesizat Parchetul. Acuzația: abuz în serviciu

Prin Hotărârea nr. 216 din data de 2 iulie 2015, plenul Curţii de Conturi a sesizat organele judiciare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu în cazul primarului din Snagov, Marian Oancea. Decizia Curții de Conturi se bazează pe constatări cuprinse în rapoartele din perioada 2012 – 2014, în primul mandat al lui Oancea la Primăria Snagov.

sediu_ccr

Astfel, una dintre cele mai grave constatări ale inspectorilor Curţii de Conturi se referă la cheltuielile de protocol făcute de Primăria Snagov. Beneficiara încasărilor, în sumă de 215.506 lei, a fost firma Antreprenor SRL, care administrează complexul de lux Mirage Snagov Hotel & Resort.

Potrivit inspectorilor, în 2012, societatea a încasat de la Primăria Snagov 54.917 lei, în 2013 – 114.699 lei, iar în 2014 – 45.890 lei. Cheltuielile au fost înregistrate fără să se menţioneze pe ce au fost cheltuiți banii. ”Până la data verificărilor, entitatea nu a prezentat documente justificative din care să rezulte natura acestor cheltuieli, tipurile de produse consumate, beneficiarii serviciilor de cazare şi organizare de evenimente, realitatea acestora, în strictă concordanţă cu activitatea entităţii”, se arată în raportul Curții de Conturi trimis procurorilor.

În continuare, Curtea de Conturi citează documente ridicate de ANAF de la Mirage Snagov Hotel & Resort. Iar, drept exemplu, este dată factura fiscală nr. 12.107/19.12.2012, în valoare de 35.342 lei: prânz 80 persoane x 60 lei/persoană – protocol (meniu – gulaş, mix grill – cârnaţi, ceafă, mici, cartofi prăjiţi, salată de murături, prăjituri tiramisu, răcoritoare), cină în Sala de Cristal 290 de persoane x 60 lei/persoană – protocol (meniu: aperitiv tradiţional, ceafă de porc la grătar, cartofi la cuptor cu rozmarin, salată, apă, sucuri). Cu alte facturi s-a decontat o masă de prânz pentru 225 de persoane, respectiv, 248 de persoane. Toate cheltuielile au fost ilegale este concluzia Curții de Conturi. Argumentul: în bugetul de venituri şi cheltuieli, pentru perioada analizată, Primăria Snagov nu a avut prevăzute cheltuilei de protocol şi nici nu au existat hotărâri ale Consiliului Local Snagov prin care să fie aprobate astfel de cheltuieli.

Consum nejustificat de carburanți

Potrivit inspectorilor Curții de Conturi, în 2013, Primăria Snagov a achitat firmei Gecom SRL 447.000 de lei, reprezentând cheltuieli cu carburanţii.  Documentele puse la dispoziţie de angajații Primăriei Snagov Curţii de Conturi conduc la concluzia că facturile au fost umflate fictiv. ”Pentru unele autovehicule din dotare (de exemplu buldoexcavator) nu au fost întocmite foi de parcurs şi nu există alte documente justificative din care să rezulte numărul de kilometri parcurşi/orele de funcţionare”, se arată în document.

Inspectorii au remarcat consumul exagerat de carburanţi și pentru unele utilaje ce deservesc Serviciul Public de Gospodărie Comunală. De exemplu, pentru o motocoasă sau o drujbă au fost trecute consumuri lunare de peste 500 de litri. Iar autoturismul marca Nubira, care deservea activitatea Primăriei, a avut un consum, în anul 2013, de nu mai puţin de 5.199.54 de litri benzină, rezultând un consum mediu lunar de 433,29 litri. Un calcul simplu arată că, în fiecare lună, maşina ar fi parcurs aproximativ 3.000 de kilometri.

Mai mult, susțin inspectorii Curții de Conturi, Primăria Snagov a decontat unor firme numeroase cheltuieli pentru materiale de construcţii, fără a avea la bază documente justificative (situaţii de lucrări, devize, procese verbale de recepţie etc.). Astfel, în iunie 2013, Primăria a decontat firmei Mirton Investment SRL facturi în valoare de 6.500 de lei pentru 160 de saci de ciment, 15 kilograme de cuie etc., pentru obiectivul Baza sportivă Snagov. În lunile următoare, aceeaşi firmă a mai încasat 57.000 de lei pentru materiale de construcţii folosite la acelaşi obiectiv, dar şi la Şcoala Gimnazială Tâncăbeşti şi la Căminul cultural din aceeşi localitate.

Primăria Snagov – mai arată inspectorii Curții de Conturi – a cheltuit sume de bani în mod nejustificat şi pentru repararea unor autoturisme. Maşinile nu aparţineau Primăriei Snagov, ci unor persoane fizice. Spre exemplu, la societățile Elegance Service SRL şi Mancom SRL au fost decontate piese de 125.000 de lei pentru reparaţii la trei autoturisme Dacia Logan. Toate deconturile s-au făcut fără documente justificative.

Elena Coman