Distribuția apei potabile și preluarea apelor menajere și pluviale rămân în continuare probleme majore în Popești-Leordeni, în special în noile zone rezidențiale, după mulți ani în care primarii s-au succedat în această localitate ilfoveană, fără a rezolva situația presantă.
Rețelele de apă din Popești-Leordeni sunt administrate de firma Vital Blueaqua, care le-a primit în concesiune pentru 49 de ani, de la fostul primar Grigore Trache, în 1999. Actualul primar, de la PSD, Petre Iacob, susține că acest contract nu poate fi reziliat. În plus, conducerea Vital Blueaqua încearcă să obțină majorarea tarifului serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, deși calitatea apei potabile rămâne o mare problemă, iar orașul devine o mică Veneție când plouă torențial, din cauza sistemului de canalizare învechit.
Firma Vital Blueaqua este administrată și controlată de Adrian Păun, fostul candidat PSD la Primăria Măgurele la alegerile din 5 iunie. Păun este unul dintre cei mai prosperi locuitori ai orașului Măgurele. Nu a făcut avere din administrarea societății „Distribuție Apă Canal” Măgurele, unde nic nu a avut rezultate deosebite, atâta vreme cât și acum, în 2016, sute de gospodării nu sunt racordate încă la rețeaua de apă și canalizare. A prosperat, în schimb, alături de partenera sa de viață și de afaceri, Minodora Bucur, tocmai din administrarea de rețele de apă și canalizare, mai ales în Popești Leordeni, însă în detrimentul locuitorilor, cărora nici în prezent nu le furnizează apă potabilă în condiții de siguranță.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în 2004 – 2005, Adrian Păun a devenit președinte al Consiliului de Administrație al societății Vital Gaz SA, care a administrat până, în 2012, stația de tratare a apei din Măgurele. Din 2012, când stația a fost preluată de Consiliul Local Măgurele, până la 1 martie anul acesta, Adrian Păun a condus societatea „Distribuție Apă-Canal”.
Între timp, în 2009, când a pierdut administrarea rețelei de apă și canal în Măgurele tot în favoarea administrației locale, firma Vital Gaz SA și-a schimbat denumirea în Vital Blueaqua SA și sediul social, din București în sat Vârtjeu – Măgurele, str. Chirca, nr. 78.
Asociați ai Vital Blueaqua SA au fost inițial Adrian Păun și o altă firmă controlată pe atunci de el – FCM Construct Company (la care acționari erau Adrian Păun, Minodora Bucur și Marius Daniel Vasile). Ulterior, atât Păun, cât și Minodora Bucur și-au cesionat acțiunile de la FCM Construct Company către Marius Daniel Vasile, director al filialei Vital Blueaqua SA din Popești – Leordeni.
FCM Construct Company a ieșit din acționariatul Vital Blueaqua și a intrat o altă societate – Aqua Terra Construcții SRL, cu sediul în Măgurele, str. Reactorului, nr.28, domiciliul lui Adrian Păun și al Minodorei Bucur. De altfel, acționari ai Aqua Terra Construcții SRL au fost Adrian Păun și Minodora Bucur. Asta, până în martie anul acesta, când, în pregătirea candidaturii sale, Păun și-a cesionat acțiunile din Aqua Terra Construcții către partenera sa. Această din urmă societate este acționară în Vital Blueaqua SA, alături de Adrian Păun, care este și director general.
Redevență anuală cât salariul minim
Prin obiectul său de activitate – construcție de rețele edilitare de apă și canalizare, colectare și tratare a apelor uzate – Aqua Terra Construcții completează, practic, activitatea celeilalte societăți Vital Blueaqua SA, care deține monopolul asupra rețelei de distribuție de apă și canalizare, dar și pe administrarea stației de epurare în Popești – Leordeni, în baza unui contract de concesiune, pe 49 de ani, încheiat în 1999 cu fosta Vital Gaz.
Potrivit contractului de concesiune – al cărui titular este acum Vital Blueaqua SA – societatea lui Adrian Păun plătește o redevență de 1.280 de lei (cât salariul minim pe economie) către Primăria Popești – Leordeni, condusă de primarul Petre Iacob, colegul de partid al lui Păun.
Plângeri și sesizări ignorate de autorități
Modul în care rețeaua de apă și de canalizare este administrată de firma lui Păun este o batjocură la adresa locuitorilor orașului, care plătesc pentru serviciile presupus furnizate de firma candidatului PSD. De fiecare dată când plouă, străzile și subsolurile caselor și blocurilor se inundă.
Nu de puține ori firma Vital Blueaqua a generat scandaluri uriașe, când mai mulți localnici din Popești – Leordeni, inclusiv copii, au ajuns la spital după ce au consumat apă de la robinet. Timp de doi ani, oamenii au depus plângeri acuzând faptul că apa este infestată și are un puternic miros de gaz, dar problemele nu au fost soluționate. Mai mult, potrivit presei centrale, angajații firmei lui Adrian Păun au tratat cu inconștiență această situație gravă. „Cred că e nevoie să tratăm apa cu un pic mai mult clor şi gata”, explica foarte detaşat pentru un cotidian central un reprezentant de la Vital Blueaqua SA.
În ciuda tuturor neregulilor, dar și a Legii 241/2006 care o obliga să dezvolte propriile servicii și să renunțe la externalizarea acestora, Primăria Popești – Leordeni nu doar că nu a reziliat contractul cu firma lui Adrian Păun, ci a și protejat-o. Mai mult, la finele anului trecut, a majorat și prețul metrului cub de apă consumat de cetățeni.
Potrivit unui răspuns oficial transmis, în vara anului trecut, bloggerului Ovidiu Ciutescu și publicat pe ciutescu.ro, oficialii Primăriei Popești – Leordeni admit că nu au făcut niciun fel de inspecții la Vital Blueaqua SA pentru a verifica în ce mod își respectă aceasta obligațiile contractuale. În plus, reprezentanții administrației locale recunosc că au plătit de la buget nu doar pentru modernizarea rețelei pe care i-au făcut-o cadou lui Adrian Păun, dar și pentru a scoate apa de pe străzile orașului, care se inundă la fiecare ploaie, cu vidanjele unei alte firme private.
Latifundiarul Adrian Păun, stăpân pe apa oamenilor
Potrivit declarației de avere completate în aprilie, înaintea depunerii candidaturii pentru Primăria Măgurele, Adrian Păun deține nu mai puțin de 11 terenuri intravilane, singur sau împreună cu soția sa, Minodora Bucur. Doar două sunt obținute prin moștenire, celelalte fiind cumpărate. În total, toate terenurile au o suprafață de 50.000 de metri pătrați. Pe lângă acestea, cei doi mai au în proprietate patru case (de 200, 173, 220, respectiv 104 mp) și un apartament de 221 mp. Anul acesta a reușit să vândă 13 apartamente într-un cartier rezidențial din Măgurele, pe care l-a construit cu firma Aqua Terra Construcții, lăsată soției sale, Minodora Bucur, înainte de depunerea candidaturii. De pe urma acestor vânzări, cei doi au încasat 2,1 milioane lei. Păun mai declară și 275.000 de euro, obținuți prin PFA Păun Adrian, precum și aproape 555.000 de lei din acțiunile de la Vital Blueaqua.
Primarul Petre Iacob, într-o poveste de dragoste a judecătoarei Geanina Terceanu
Primarul Petre Iacob, aflat la al doilea mandat, a intrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție pentru o presupusă mită electorală, oferită în precampania ultimelor alegeri locale. În acest sens a fost depusă și o plângere penală.
Dar Petre Iacob nu este la prima interacțiune cu procurorii. În primul său mandat, procurorii bucureșteni au descins, la sfârșitul lunii aprilie 2015, pentru a ridica documente într-un dosar de evaziune fiscală privind construirea unor imobile de locuințe în Popești-Leordeni de membri ai clanului Sportivilor.
Potrivit unei declarații de martor date procurorilor DNA, Patre Iacob a fost amantul judecătoarei Geanina Terceanu, cercetate pentru mita luată în Dosarul „Transferurilor”, de la frații Becali și Cristi Borcea. De altfel, este deja cunoscută relația dintre fostul acționar de la Dinamo cu judecătoarea Terceanu. Potrivit declarației de martor, Ionel Ploeșteanu (și el fost iubit al judecătoarei), le-a relatat procurorilor cum Geanina Terceanu i-a povestit că a avut, timp de un an, până în 2015, o relație cu Petre Iacob, după ce fusese amanta unui membru al clanului Sportivilor. De altfel, Geanina Terceanu deține un teren în Popești-Leordeni, împreună cu trei persoane, dintre care doi sunt avocați, cumpărat în 2007.
Așa arată Popești-Leordeni după o ploaie torențială sau după topirea zăpezilor
Drumurile desfundate au rămas ca în vremea când orașul era comună
Aceasta este apa pe care o beau contribuabilii la bugetul local