Primăria orașului Pantelimon cheltuiește 10 milioane de euro alocați din fonduri europene ca să asfalteze 30 de kilometri de străzi, iar firma care se ocupă de aceste lucrări este din anturajul familiei fostului premier Victor Ponta. Chiar și cumnatul acestuia, Iulian Herțanu, a încasat bani de la primărie, prin firma pe care o administra, Grossmann Engineering Group.
Anul trecut, Primăria Pantelimon, condusă la al treilea mandat de Marian Ivan, un fost membru al PDL care a trecut la PSD, a atribuit contractul de modernizare a străzilor cu o lungime de aproximativ 29 km şi lucrări de canalizare pluvială pe o lungime totală de aproximativ 19 km. Contractul în valoare de 40 de milioane de lei, fără TVA (aproape 10 milioane de euro) a fost adjudecat de firma Viarom Construct SRL, iar banii provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin „Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul major de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul: Centre urbane”.
Acesta nu este singurul contract obținut de firma Viarom Construct SRL în județul Ilfov. Societatea a încasat de la Primăria Mogoșoaia 4,8 milioane de euro, de la Consiliul Județean Ilfov, 420.503 de euro, iar de la Primăria Chitila, 9,5 milioane de euro. În total, în bugetul firmei Viarom Construct au intrat 15 milioane de euro numai din contractele încheiate în Ilfov, fără a mai aminti lucrările executate pentru Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) sau pentru alte instituții publice din țară.
Lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere au demarat în primăvara anului trecut, dar, deși termenul de finalizare era stabilit în toamnă, acestea au fost sistate din cauza vremii nefavorabile, astfel că multe străzi nu au fost reabilitate. Lucrările au fost reluate în luna februarie a acestui an.
Clienții familiei Ponta
Firma Viarom Construct SRL este deținută de compania franceză Eurovia S.A.S. (96%), de Ovidiu-Dan Boicu și Marius Daniel Bădina. Societatea franceză este o subsidiară a companiei Vinci, cea care trebuia să execute Autostrada Comarnic-Brașov.
Cei doi afaceriști sunt foarte apropiați de familia fostului premier și președinte al PSD, Victor Ponta. Potrivit presei centrale, firma de contabilitate Exfin 2000 SRL, ce a aparținut mamei lui Ponta, Cornelia Naum, ulterior preluată de sora acestuia, Alexandra Herțanu (fostă Ponta), are un portofoliu impresionant de clienți, printre care soția lui Dan Boicu, Giuliana, dar și soția lui Marius Bădina, Gabriela Bădină. Chiar și Dan Boicu a fost, prin firma Bomaco, client al societății Exfin 2000, potrivit aceleiași surse.
Fostul prim-ministru Victor Ponta nu a negat niciodată aceste informații apărute în presa centrală.
Marian Ivan, primarul care a trecut de la PDL la PSD
Marian Ivan a fost ales pentru prima dată primar al orașului Pantelimon în anul 2008, când era membru al Partidului Democrat Liberal. Ulterior, Marian Ivan a părăsit partidul lui Boc și a plecat la PSD, din partea căruia a candidat la al treilea mandat, în iunie 2016, câștigând din nou fotoliul de primar.
Este, aparent, cel mai sărac primar din Ilfov, în declarația de avere depusă pe site-ul primăriei fiind menționate doar un autoturism Mitsubishi Pajero și o rulotă, precum și indemnizația de primar. Greu de spus unde locuiește atâta vreme cât pe numele său nu există nici măcar un teren, darămite o casă sau apartament.
Cumnatul lui Ponta a luat peste 1 milion de euro de la Primăria Pantelimon
Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, a încheiat, în 14 aprilie 2014, prin firma pe care o administra, Grossmann Engineering Group SRL, un contract în valoare de 50.545 euro având ca obiect Servicii de management pentru proiectul „Modernizarea infrastructurii rutiere și a aliniamentelor stradale din orașul Pantelimon”, în scopul coordonării implementării cu succes a proiectului derulat de Viarom Construct.
Alte două contracte au fost adjudecate în 2009, respectiv 2010, unul privind lucrări de execuție la rețeaua de canalizare (413.281 euro), iar celălalt privind servicii de proiectare, studii de teren și execuție de lucrări pentru obictivul „Extindere rețea de alimentare cu apă (656.587 euro).