Elena Coman


Zeci de hectare de terenuri agricole şi mii de metri pătraţi de terenuri în intravilan, vile, tablouri şi bijuterii a căror valoare însumează sute de mii euro, acțiuni la firme și împrumuturi de sute de mii de euro obținute cu salarii de doar 650 de euro pe lună. Acestea sunt doar câteva dintre bunurile cu care se laudă în declarații primarii celor mai bogate comune din Ilfov.

„Atlasul Rural”, publicat în 2016, de Ministerul Muncii, include o listă a celor mai bogate localități din județul Ilfov, realizată pe baza estimărilor Băncii Mondiale și a indicelui dezvoltării umane locale, calculat în urma recensământului făcut de Institutul Național de Statistică (INS) în 2011. Indicele dezvoltării umane locale (LHDI) măsoară capitalul total al localităţilor și ia în calcul patru dimensiuni mari: stocul de educaţie, sănătatea populaţiei (speranţa de viaţă la naştere), vârsta medie a populaţiei adulte şi indicele capitalului material (care măsoară standardele de viaţă şi este calculat în funcţie de condiţiile de locuit, numărul de maşini la 1000 de locuitori, consumul casnic de gaze etc.)

 

TOP cele mai bogate comune din Ilfov

  1. Chiajna (peste 14.200 de locuitori)

  2. Clinceni (peste 6,800 de locuitori)

  3. Corbeanca (peste 7.070 de locuitori)

  4. Mogoșoaia (peste 7.600 de locuitori)

  5. Snagov (peste 7.200 de locuitori)

  6. Afumați (aproape 8.000 de locuitori)

  7. 1 Decembrie (peste 7.800 de locuitori)

  8. Balotești (peste 8.300 de locuitori)

  9. Brănești (peste 10.300 de locuitori)

  10. Domnești (peste 8.600 de locuitori)

 

Primarul comunei Chiajna, Mircea Minea – edil bogat cu dosar penal

Declarația de avere depusă anul trecut arată că primarul comunei Chiajna, Mircea Minea, se poziționează în topul celor mai bogați edili din Ilfov, așa cum îi stă bine unui primar care ocupă acest fotoliu de 20 de ani. Asta, cu atât mai mult cu cât a dobândit cea mai mare parte din avere de când se află la cârma primăriei.

Minea deține în localitate, împreună cu soția, suprafețe impresionante de teren: 131.776, 7 metri pătrați de teren atât agricol, cât și intravilan, dar și 3.490 de metri pătrați din alte categorii de terenuri extravilane. Toate, dobândite în perioada 1996 (când și-a început primul mandat de primar) – 2016. Soții Minea sunt, de fapt, proprietarii unui adevărat domeniu pe care au ridicat o vilă cu o suprafață construită de peste 374 de metri pătrați, dar și trei “anexe”, cu suprafațe de: 904,74 mp, 1.064 mp și respectiv, 1.104 mp.

Mircea Minea este titularul a două depozite bancare deschise la BCR, care însumează 185.000 de lei, iar în alte două conturi declară că are peste 6,33 milioane de lei reprezentând “fonduri de investiții” sau echivalente. Primarul care a încasat, în 2015, o indemnizație de 36.537 de lei de la primărie și-a ajustat veniturile vânzând două proprietăți: un spațiu comercial în schimbul căruia a obținut 25.000 de euro și un “teren agricol” în București, pentru care a primit 1,5 milioane de euro de la dezvoltatorul imobiliar Avangarde City.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Olguța Minea –  soția primarului care, în 2016, a reprezentat ALDE la alegerile locale – este acționar majoritar (95% din acțiuni) al societății Euromond Impex SRL, de unde încasează, conform ultimei declarații de avere a primarului, un salariu anual de aproape 13.000 de lei.

Și, ca orice edil cu experiență, în aprilie 2016, Mircea Minea s-a ales și cu un dosar penal, în care a fost plasat sub control judiciar, fiind acuzat de evaziune fiscală și deturnare de fonduri în legătură cu modul în care a fost finanțată echipa de fotbal Concordia. Prejudiciul estimat în dosar: 35 de milioane de euro.

Primarul din Corbeanca, Valeriu Anton – datorii de peste 1,7 milioane de euro

Un exemplu despre cum poți să acumulezi datorii de milioane de euro cu un venit de numai 650 de euro pe lună este primarul din Corbeanca, Valeriu Anton (PMP), aflat de aproape 9 ani la cârma uneia dintre cele mai bogate localități din țară (Corbeanca ocupă, potrivit statisticilor, locul II la nivel național din punct de vedere al indicelui de dezvoltare umană locală).

Astfel, după cum arată ultima declarație de avere depusă anul trecut, Valeriu Anton deține în Corbeanca și Buftea patru terenuri în intravilan, în suprafață totală de 6.473 de metri pătrați și două terenuri în extravilan, de peste 7.200 de metri pătrați. Primarul mai deține, din 1995, o vilă în satul Tamași, cu o suprafață de 284 de metri pătrați.

Datele de la Registrul Comerțului arată că edilul din Corbeanca este posesorul a 50% din acțiunile societății DVS Frigos SRL, cu sediul social în Tamași și domeniu principal de activitate – “depozitări”. Cu toate acestea, singurul venit al lui Valeriu Anton este, potrivit declarației de avere a acestuia, salariul de 35.504 lei pe an, adică de 2.958 lei (aproximativ 656 euro) pe lună. La veniturile lui se adaugă cele încasate de soție, Elena Anton, agent de vânzări la Valicomprodexim SRL: 12.004 lei pe an, adică 1.000 de lei (aproape 220 de euro) lunar.

Și societatea Valicom Prodexim a fost fondată tot de primarul Anton. Acesta și-a cesionat însă acțiunile către soția actualului viceprimar, Cornelia Hojda (fostă Voicilă) și către Ilie Robert Mihăilă – în prezent acționar unic al firmei. Valicomprodexim SRL este administrată, însă, de Alexandru Ștefănuc, cel care administrează, potrivit datelor din Monitorul Oficial, și DVS Frigos SRL, societatea la care primarul Valeriu Anton este acționar.

În ciuda veniturilor familiei Anton, care totalizează 876 de euro lunar, Valeriu Anton a acumulat datorii de peste 1,7 milioane de euro, din care 446.000 de euro reprezintă un credit contractat la Piraeus Bank, iar restul, 1.286.500 de euro, reprezintă împrumuturi de la persoane fizice: Valentin Neagu – 555.000 de euro, Viorel Zburătură (fost șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, demis în 2010)  – 90.000 de euro și Florin Marian Buciumeanu – 641.500 de euro.

Primarul din Mogoșoaia, Paul Precup –familie de top „Forbes”

La nici 47 de ani, primarul PNL al comunei Mogoșoaia, Paul Mihai Nicu Precup, conduce, de mai bine de 12 ani, una dintre cele mai bogate localități nu doar din Ilfov, ci și din România (Mogoșoaia se află între primele cinci comune în topul național). Potrivit declarației de avere depusă în 2016, Precup deține două terenuri în intravilanul comunei Mogoșoaia, a căror suprafață totală depășește 7.800 de metri pătrați, și un teren agricol în comuna Butimanu (județul Dâmbovița) de peste 53.000 de metri pătrați.

Paul Precup mai are bijuterii estimate la 70.000 de euro, icoane de 15.000 de euro și tablouri evaluate la 320.000 de euro.

Edilul mai deține un apartament și casă de 107 metri pătrați în București – donată de tatăl său, Tudor Mihai Cristian Precup, în 2012, dar și două autoturisme Audi, fabricate în 2007 și achiziționate în leasing. De altfel, Cardinal Motors (una dintre societățile la care primarul din Mogoșoaia împarte pachetul de acțiuni cu familia sa și care l-a dus la un moment dat în topul “Forbes”) a fost principalul dealer pentru Volkswagen și Audi pe piația din România. Firma a fost asaltată de creditori, iar primarul a fost executat silit, ultima dată în februarie 2016, când a pierdut o casă din zona Pipera – Tunari, evaluată la 1,4 milioane de lei.

Conform declarației de avere, Paul Precup deținea, în 2016, peste 51% din acțiunile Cardinal Motors, 40 % din Agora Lease IFN SA, 40% din Vestimentaria SRL (aflată în dizolvare), 50% din Milena Press SRL și era acționar unic la Onstage Theatre SRL, din București. Cu toate acestea, edilul trăiește, potrivit aceluiași document, doar din salariul de primar, de 41.176 de lei pe an, adică 3.431 de lei pe lună, la care s-a adăugat venitul soției – 2.040 de lei încasați în 2015 ca responsabil de marketing la Automondo Actual SRL (societate dizolvată în decembrie 2015).

Primarul „sărac” din Snagov, Marian Oancea, reclamat pentru abuz în serviciu

Primarul din Snagov, Marian Oancea (PSD), pare a fi, potrivit declarației de avere, cel mai sărac primar de comună bogată din Ilfov. Documentul depus anul trecut arată că acesta deține doar două terenuri în extravilanul localității Snagov, în suprafață totală de 2.880 de metri pătrați, nu are locuință și nici mașină. A avut un apartament pe care l-a vândut în mai anul trecut cu 48.000 de euro, bani pe care i-a depus într-un cont la BRD. Trăiește din salariul de primar, de 41.176 de lei pe an, la care se adaugă venitul soției, Elena Roxana Oancea, care a încasat într-un an 14.760 de lei ca administrator la firma sa, Detail Market SRL, cu sediul în Ghermănești și cu obiect de activitate “comerț cu amănuntul în magazine nespecializate”.

Cu toate acestea, după o serie întreagă de nereguli descoperite în legătură cu achizițiile făcute de Primăria Snagov, inspectorii Curții de Conturi au sesizat procurorii, în iulie 2015, acuzându-l pe Marian Oancea de abuz în serviciu.