„Observator de Ilfov” continuă radiografia averilor acumulate de cei mai importanți “actori” din administrația ilfoveană – secretarii primăriilor -, așa cum rezultă din ultimele declarații de avere și de interese făcute publice.

Unii dintre cei care ocupă aceste funcții încalcă legea prin faptul că depun declarații atunci când își amintesc sau când apreciază că „intervin schimbări” și, cu toate acestea, scapă nesancționați.

În plus, Agenția Națională de Integritate (ANI) – instituția care ar trebui să supervizeze și să verifice modul în care sunt respectate normele în vigoare în acest caz – nu sancționează nici acele primării care,  în unele cazuri, nu publică pe site-urile proprii declarațiile de avere și de interese ale angajaților -, iar, în altele, nici măcar nu menționează cine este persoana care ocupă o funcție atât de importantă în administrația locală, cum este cea de secretar.

Primăria Pantelimon, cu secretarul “la secret”

Este și cazul Primăriei orașului Pantelimon pe site-ul căreia nu se regăsește și secretarul. O serie de documente publicate pe pagina de internet a instituției arată că funcția de secretar a fost ocupată, până pe 5 mai anul acesta, de Marius Cristian Ghincea, detașat temporar, prin Hotărâre de Guvern, în funcția de prefect interimar de Ilfov.

Reprezentanții Primăriei Pantelimon au refuzat să răspundă, telefonic, la solicitarea reporterilor „Observator de Ilfov” privind persoana care ocupă funcția de secretar. Răspunsul a venit, în scris, abia după aproximativ trei săptămâni de la transmiterea unei noi solicitări pe această temă. „(…) vă informăm că persoana care îndeplinește funcția de secretar al Primăriei orașului Pantelimon este domnul Fincă Bogdan Andrei. Numirea s-a făcut în baza dispoziției nr. 532/08.05.2017 și este pe o perioadă determinată, pe perioada în care domnul Ghincea Marius – Cristian, (sic! – virgulă între subiect și predicat) exercită cu caracter temporar, prin detașare în condițiile legii, funcția publică de prefect al județului Ilfov, au transmis oficialii Primăriei Pantelimon.

Potrivit ultimei declarații de avere, completate pe 25 aprilie anul acesta, Bogdan Andrei Fincă a ocupat, din 2011, postul de șef de birou la Poliția Locală Pantelimon. Acesta deține un apartament de 66 de metri pătrați în sectorul 3 al Capitalei, achiziționat în anul 2000; conduce un autoturism Dacia Logan, model 2005 și a încasat, anul trecut, un salariu de aproximativ 48.000 de lei (aproximativ 4.000 de lei pe lună) de la Primăria Pantelimon.

Așa cum reiese din declarația de interese, Fincă este membru al sindicatului Pro Lex, iar în 2013 a deschis un proces în instanță împotriva primăriei, pentru a-și recupera „prima de concediu” pe care ar fi trebuit să o încaseze în 2010. Proces pe care l-a și câștigat în decembrie 2015, când instanța a obligat autoritatea locală să le achite lui Bogdan Andrei Fincă și colegilor săi primele de concediu pentru 2010, actualizate în raport cu rata inflației.

 

Gheorghe Haiducu, secretarul Primăriei Berceni, venituri suplimentare din agricultură

Spre deosebire de secretarul Primăriei Balotești, cel al Primăriei Berceni, Gheorghe Haiducu, ocupă această funcție de doar patru ani, mai exact din 2013, după cum reiese din succesiunea declarațiilor de avere și de interese depuse și publicate pe portalul ANI.

Potrivit ultimei declarații, depusă pe 14 iunie anul acesta, Gheorghe Haiducu deține, în comuna Berceni, împreună cu soția, Ioana Haiducu, un teren agricol de 2.300 de metri pătrați, cumpărat în 2009, pe care îl lucrează atâta vreme cât, potrivit aceluiași document, în anul fiscal 2016, a încasat 1.600 de lei – subvenție de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Soții Haiducu mai dețin un teren de 402 metri pătrați în intravilanul comunei Berceni, dobândit tot în 2009, în baza unui “contract de întreținere”.

De asemenea, familia Haiducu este proprietara unui apartament de 70 de metri pătrați, cumpărat în 1999, în sectorul 4 al Capitalei și a unei case de 200 de metri pătrați, dobândită în 2009, tot în baza unui „contract de întreținere”. Secretarul comunei Berceni are și două mașini – un autoturism Renault Symbol, model 2006 și un Audi, fabricat în 2012.

Din fotoliul de secretar, Gheorghe Haiducu a încasat, în 2016, de la Primăria Berceni un salariu de 34.757 de lei (2.896 de lei pe lună), cu peste 12.000 de lei mai mic decât cel încasat de soția sa, Ionica Haiducu – 47.152 de lei pe an (3.929 de lei pe lună), din postul de director al Școlii generale nr. 1 din Berceni.

Primăria Balotești, un alt model de bune practici

Alături de Otopeni, Primăria Balotești poate fi considerată un model pentru celelalte administrații locale, în privința transparenței și a modului în care se respectă legea. Administrația din Balotești are un site nou, care respectă toate criteriile cerute de ANI: declarațiile de avere și de interese ale funcționarilor sunt actualizate, iar informațiile – chiar și CV-uri – legate de cei care o reprezintă, inclusiv secretarul Mariana Cojocariu, pot fi consultate de oricine este interesat.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Primăriei Balotești, Mariana Cojocariu ocupă această funcție de 26 de ani, mai exact din 1991.

Așa cum reiese din ultima declarație de avere, completată pe 24 martie anul acesta, și publicată pe site-ul primăriei, aceasta deține, în intravilanul localității Săftica, 5.500 de metri pătrați de teren (5.000 de mp, dobândiți în 1994, prin constituire și încă 500 de mp, achiziționați în 2008). Mariana Cojocariu mai are, tot în Balotești, un apartament, cu o suprafață de 110 metri pătrați, achiziționat în 1992, și o casă de 204 metri pătrați, construită în 2009.

Secretarul comunei Balotești conduce un Volkswagen Bora, fabricat în 2003 și încasează un salariu anual de 20.716 lei (aproximativ 1.726 de lei pe lună).

 

CE SPUNE LEGEA. Amenzi de până la 2.000 de lei și verificări din oficiu

Reprezentanții Agenției Naționale de Integritate (ANI) au avertizat că termenul-limită pentru depunerea declarațiilor de avere și de interese a fost 15 iunie 2017 și i-au amenințat cu sancțiuni nu doar pe funcționarii care nu le-au depus la timp, ci și pe șefii instituțiilor. Aceștia au obligația să supravegheze depunerea declarațiilor și trebuie să aibă grijă ca acestea să fie păstrate pe site-urile instituțiilor nu doar pe perioada mandatului sau a exercitării funcțiilor publice, ci încă 3 ani de la încetarea acestora.

Sancțiuni prevăzute de Legea 176/2010:

  • Nerespectarea termenului pentru depunerea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese ori nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 de lei la 2.000 lei, iar ANI poate declanșa din oficiu procedura de evaluare;
  • Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 6 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi conducătorului entităţii respective, dacă acesta nu îndeplineşte obligaţiile prevăzute de Legea 176/2010.

Raluca Dan