Elena Coman
Profesor de matematică la bază, primarul comunei Cornetu, Adrian Eduard Stoica (PNL, fost PDL), pare să fi înțeles greșit semnificația celebrului proverb românesc „Omul gospodar își face vara sanie și iarna car”. Așa reiese dintr-o analiză a modului în care au fost cheltuiți banii publici la Cornetu, în 2016.
Astfel, potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Primăria Cornetu a încheiat pe final de an, în lunile noiembrie și decembrie ale lui 2016, nu mai puțin de 28 de contracte, de patru ori mai multe decât în restul anului. Toate au fost atribuite direct, fără vreo licitație, și au inclus reparații de străzi și achiziția de copaci.
Fostul europarlamentar Petru Luhan, consultant la Cornetu
În top-ul celor mai scumpe contracte atribuite de Primăria Cornetu la sfârșitul lui 2016 se află cele de consultanță: trei la număr, în valoare totală de 131.500 de lei (aproape 30.000 de euro). Unul dintre acestea, de 48.000 de lei, a fost încheiat, pe 14 decembrie, cu avocatul Gabriel Tutoiu pentru „consultații juridice, servicii de consultanță juridică, servicii de reprezentare juridică”, iar celelalte două au fost atribuite societății Humboldt Spirit SRL.
Pe 7 noiembrie anul trecut, Primăria Cornetu a semnat cu această firmă un contract în valoare de 62.500 de lei pentru „servicii de cercetare sociologică «Analiza de nevoie» pentru proiectul POCU «Școala pentru toți»”. După o lună și o săptămână, mai exact pe 15 decembrie, Humboldt Spirit primea de la administrația publică din Cornetu un nou contract, de 21.000 de lei, de această dată pentru „servicii de consultanță în dezvoltare”. În total, 83.500 de lei (aproape 18.600 de euro). Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, societatea Humboldt Spirit SRL este deținută, din poziția de acționar majoritar, de fostul europarlamentar PDL Petru Constantin Luhan, în asociere cu Alina – Ioana Budeanu (31 de ani), care deține 49,93% din acțiuni, și cu sora acesteia, Anca – Elena Budeanu (28 de ani) – 0,06% din acțiuni. Aceleași documente arată că Petru Luhan a devenit acționar al Humboldt Spirit SRL în mai anul trecut, când a preluat acțiuni de la Alina – Ioana Budeanu.
Societatea Humboldt Spirit nu este la primele contracte cu statul. Potrivit site-urilor de monitorizare a achizițiilor publice, în august 2010 și în martie 2011, în perioada în care acționar era doar Alina – Ioana Budeanu, firma a derulat două contracte, în valoare totală de peste 400.000 de euro, cu Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă pentru “producție de filme de informare”.
Primăria Cornetu preferă 4X4 de la „amicul” lui Radu Mazăre
După ce, în vara anului trecut, a achiziționat – tot fără licitație –, în schimbul sumei de 70.160 de lei (peste 15.700 de euro) un autoturism Dacia Duster Orange 4X4, cu dotări strict specificate și în anunțul public de achiziție (scaune încălzite, bullbar, navigație, asistență video la parcarea cu spatele, jante din aluminiu, etc.), Primăria Cornetu a mai cumpărat cu doar trei zile înainte de Crăciun, mai exact pe 22 decembrie, cu aproape 45.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro) o Dacia Dokker Van Ambiance de la același furnizor: APAN SRL.
Societatea este deținută, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, de soții Mircea și Elena – Laura Andreev. Originar din Brăila, afaceristul Mircea Andreev – a cărui societate este nu doar dealer Reanult, ci și BMW – a fost implicat, în ultimii ani, în mai multe scandaluri legate de afaceri imobiliare, fiind descris de presă drept un apropiat al fostului primar PSD al Constanței Radu Mazăre. Și firmele familiei Andreev sunt abonate la contracte cu instituții de stat, doar APAN SRL derulând, numai în perioada 2007 – 2015, 87 de astfel de contracte, în valoare totală de peste 4,5 milioane de euro.
Iar achiziția de mașini făcută de Primăria Cornetu, prin atribuire directă, nu s-a încheiat aici. Tot în luna decembrie, administrația condusă de Adrian Eduard Stoica a mai cumpărat trei autovehicule astfel:
- – 13 decembrie 2016. Primăria Cornetu a plătit 121.544 de lei (27.000 de euro) pentru o autospecială Daimler Benz Unimog, fabricată în 1996, echipată cu sărăriță și plug de deszăpezire, de la LKW – PKW Omnibus Center București SRL. Societatea este deținută de Ilie Drugă, cu domiciliul în comuna 1 Decembrie (Ilfov).
- – 19 decembrie 2016. Primăria Cornetu a achiziționat, tot de la societatea lui Ilie Drugă, o autospecială Mercedes Benz 4X4 Sprinter, an de fabricație 2001, în schimbul a 72.000 de lei (aproape 16.000 de euro).
- – 20 decembrie 2016. Primăria Cornetu a cumpărat o remorcă basculabilă de opt tone, în schimbul a 35.000 de lei (peste 7.700 de euro) de la Hille Transilvania Import Export SRL.
Ghirlande de Crăciun cât consultanța juridică
Lista principalelor achiziții făcute de Primăria Cornetu a fost încununată, în decembrie, de ghirlandele luminoase de Crăciun. Potrivit e-licitatie.ro, primăria a plătit pentru acestea puțin peste 49.000 de lei (aproape 11.000 de euro), sumă comparabilă cu cea cheltuită pentru serviciile juridice. Șirurile de beculețe au fost cumpărate de la firma Expert Pro Light SRL, din Timișoara, controlată de Mircea Ionel Tripșa.
Alte două contracte consistente – în valoare totală de 70.000 de lei (aproape 15.600 de euro) – au fost atribuite în aceeași zi – mai exact, pe 9 decembrie – firmei Manbor Proiect SRL, pentru “proiectare în domeniul construcțiilor de drumuri și poduri”. Societatea, cu sediul în sectorul 2 al Capitalei și deținută, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, de Oana Raluca Bărbulescu, a fost înființată la sfârșitul lunii martie 2016.
Reparație de 2 lei pe străzi
Într-un capitol separat, al cumpărăturilor ciudate făcute de Primăria Cornetu, s-ar înscrie achiziția de copaci (plop canadian, frasin, mesteacăn și platan), pe 21 noiembrie anul trecut. Patru contracte – în valoare de 1.325 de lei – au fost încheiate cu Întreprinderea Individuală Rădoi A. Florin.
Pe aceeași listă ar putea intra și reparațiile de străzi pentru care au fost încheiate cinci contracte cu societatea Via Strade International SRL, care, potrivit site-urilor de monitorizare a achizițiilor publice, este abonată la contracte cu instituții de stat. Valoarea contractelor este de 500 de lei, unul dintre acestea fiind încheiat pe suma de 2, 25 lei.
Doar în anii 2014 și 2015, societatea a derulat cinci astfel contracte, în valoare totală de aproape 10 milioane de euro, cu primăriile Berceni și Călugăreni, Compania Națională de Autostrăzi și Consiliul Județean Ilfov.
Până la finele anului 2015, când a fost preluată de Ștefan Cristo – un român cu dublă cetățenie româno-americană – societatea a fost controlată de Dan Ilie Cristescu și Dănuț Cazacu, fost consilier general în mandatul de primar al Capitalei al lui Traian Băsescu și soț al fostului senator PD Cornelia Cazacu. Senatoarea a fost supranumită de presă „Regina asfaltului”, după ce Grupul de Investigații Politice a dezvăluit, în 2006, caracatița de interese și contracte de zeci de milioane de euro dintre primăria condusă de Băsescu și o altă firmă de construcții de drumuri a familiei Cazacu – Ralexim, devenită apoi Eurovia International Construct SA. Soții Cazacu, dar și Dan Ilie Cristescu sunt proprietarii unor domenii impresionante, de 8.000 de metri pătrați și respectiv, 2.000 de metri pătrați, pe malul Lacului Snagov.
Consultanță pentru programul de contabilitate de la o firmă „prietenă” a primarilor liberali
Ultimul contract încheiat anul trecut, chiar în ziua de Sfântul Ștefan, pe 27 decembrie, a fost atribuit de Primăria Cornetu societății Inteli Management Systems SRL care, potrivit e-licitatie.ro, trebuie să ofere mentenanță pentru programul „Taxe și impozite”, în schimbul sumei de 1.740 de lei. Aceeași societate a încheiat, în 2016, contracte pentru achiziția de programe IT pentru serviciile financiare/de contabilitate cu Primăria Chitila și de „asistență introducere date contabilitate” cu Primăria Glina. Ca și în cazul celorlalte două primării conduse de edili PNL, și suma achitată de Primăria Cornetu Inteli Management Systems SRL este destul de mare, în condițiile în care instituții publice din Capitală plătesc pentru un soft de contabilitate complet (Saga), asistență și mentenanță doar 335 de lei pe an. Adică, de cinci ori mai puțin decât a plătit Primăria Cornetu în decembrie doar pentru mentenanță.
Primăria explică achizițiile directe
Într-un răspuns trimis redacției Observator de Ilfov, Primăria Cornetu are un singur răspuns pentru toate achizițiile directe: sunt corespunzătoare cerințelor, iar alte produse căutate nu aveau aceleași caracteristici tehnice. Firește, zicem noi, altfel s-ar fi organizat licitații, dar firmele care au primit direct contractele ar fi avut șanse mici sau deloc să facă afaceri cu Primăria Cornetu. Greu de crezut că produsele sau serviciile contractate se regăsesc doar în catalogul anumitor firme.
„Primăria comunei Cornetu a achiziţionat direct prin intermediul catalogului electronic publicat în SEAP de la ofertantul RENAULT COMMERCIAL ROUMANIE SRL reprezentată prin împuternicit autorizat SC APAN SRL, un autoturism Dacia Duster 4×4 şi o autoutilitară furgon Dacia Dokker Van Ambiance 1.5 90CP E6. În urma consultării catalogului electronic publicat în SEAP şi analizării ofertelor de acest tip s-a constatat că produsele ofertate de către ofertantul RENAULT COMMERCIAL ROUMANIE SRL sunt corespunzătoare cerintelelor prevăzute în caietul de sarcini, preţurile ofertate se încadrează în valoarea fondurilor alocate în buget cu această destinaţie şi că livrarea produselor se încadrează în termenul solicitat”, se arată în răspunsul primit de la Primăria Cornetu.
„Primăria comunei Cornetu a achiziţionat direct prin intermediul catalogului electronic publicat în SEAP de la ofertantul Întreprinderea individuală Radoi A. Tudor Florin pomi/copaci. Precizăm că plantarea pomi/copaci se poate efectua toamna de la mijlocul lunii octombrie până la venirea îngheţului”, susțin reprezentanții instituției.
„Lucrările de reparaţii străzi au fost achiziţionate direct prin intermediul catalogului electronic publicat în SEAP de la ofertantul SC VIA STRADE INTERNAŢIONAL SRL”, mai precizează primăria.