Popești Leordeni, un oraș care se devoltă… fără locuri de joacă
Un grup de cetățeni din Popești Leordeni au ales să strângă bani pentru a le face copiilor lor ceea ce Primăria nu vrea să facă: un loc de joacă, un părculeț în care aceștia să se distreze.
Disperați pentru că își văd zi de zi copiii cum se joacă în praf, printre maşini, mai mulţi părinţi din zona nouă a oraşului Popeşti Leordeni vor să strângă bani ca să ridice un parc.
Primăria susţine că nu-i poate ajuta, pentru că nu are teren, cu toate că acolo este un cartier de blocuri, iar legea spune că autorităţile nu pot aproba construirea unei zone rezidenţiale fără asigurarea unui spaţiu de agrement şi relaxare.
La marginea cartierului, asociaţia de părinţi vrea să construiască un parc, pe o parcelă de teren. Este vorba despre o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi pe care proprietarul cere 275.000 de euro cu menţiunea că nu vinde altcuiva până la finalul lunii august. Dacă banii nu se strâng, cel mai probabil în locul parcului va răsări încă un bloc de locuinţe.
Loc de joacă, în parcare, printre mașini
Mii de oameni care locuiesc în această zonă din Popeşti Leordeni, la marginea Capitalei, au fost atraşi de preţurile mici ale apartamentelor. N-au ştiut că oferta ascundea multe lipsuri: canalizarea subdimensionată, trotuare înguste, şantiere peste tot şi cel mai important – lipsa spaţiilor verzi.
La orele prânzului, parcarea este plină de copii care se joacă printre maşini. Este singurul loc în care îi pot lăsa părinţii, cu toate că proiectul imobiliar se întinde pe sute de hectare.
Unii dezvoltatori susţin că nu au construit parcuri pentru că oamenii nu au dorit asta, iar primăria nu le-a impus. Un alt dezvoltator a amenajat o fâşie îngustă cu nisip, între blocuri. Iar familiile din cartier au cerut primăriei să le facă un parc.
Administratorul public al oraşului Popeşti Leordeni, Florin Preda, a spus, la Pro TV, că „primăria nu dispune de teren domeniu public, decât ce înseamnă străzile aferente acelei zone”. „Nu putem să-i obligăm să cosntruiască parcuri neapărat, putem să-i obligăm la o zonă de spațiu verde”, a declarat Preda.
Lege ignorată de autoritățile locale
Arhitecţii îi amintesc însă administratorului oraşului ca legea prevede altceva. Dan Simion, de profesie arhitect, precizează că este obligat să lase 30% din suprafaţa terenului ca zonă verde, iar Agenția pentru Protecția Mediului şi Primăria verifică această normă, atunci când trebuie eliberată autorizația.
Aşadar, primăria putea să îi ceară dezvoltatorului să asigure şi zona verde. Abia acum, autorităţile locale susţin că vor fi mai atente. În acest sens, Florin Preda a menționat că deja autoritățile locale au în vedere un alt plan urbanistic general şi va fi impus procentul de minim 30% ca zonă verde. „La anul sperăm să fie gata”, spune Preda. Dar până la anul, copii ce posibilități au?
Probleme cu canalizarea, străzi neasfaltate fără trotuare, fără reţea de transport public, fără şcoli şi grădiniţe de stat, găsim dealtfel în toată zona metropolitană a Bucureştiului. Sute de blocuri construite haotic în Chiajna, Pantelimon sau Berceni arată lipsa de interes a primarilor în dezvoltarea acestor oraşe şi goana după profit a dezvoltatorilor imobiliari.
Cei care suferă sunt noii locuitori care, atunci când s-au îndatorat la bănci să-şi cumpere locuinţe noi, nu şi-au imaginat că-şi vor plimba copiii prin noroi şi străzi inundate.