Județul Ilfov se dezvoltă, iar faptul că tot mai mulți bucureșteni aleg să lase metropola pentru o zonă liniștită, la doar câteva zeci de kilometri distanță, nu doar că nu mai reprezintă un secret pentru nimeni, dar începe să se regăsească și în statisticile referitoare la piața imobiliară.
Ultimul „bilanț” al Autorității Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) plasează Ilfovul pe locul al treilea în topul național al vânzărilor de proprietăți imobiliare – cu 26.582 de tranzacții încheiate în primele luni ale acestui an, după București – 57.116 proprietăți vândute și Cluj – 30.533 de proprietăți vândute.
Doar în septembrie, aproape 1.600 de proprietăți din Ilfov au fost achiziționate în baza unor contracte de credit încheiate cu diferite bănci. Și din acest punct de vedere, județul ocupă tot locul III la nivel național. Astfel, potrivit ANCPI, numărul ipotecilor, la nivel naţional, în perioada ianuarie – septembrie 2017, a fost de 181.047. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, în luna septembrie, în Bucureşti – 5.317, Bihor – 2.154 şi Ilfov – 1.591.
Unde să cumperi o casă în Ilfov, ca să ajungi în București în 30 de minute
Potrivit specialiștilor în imobiliare, cei care s-au săturat să locuiască la bloc și ar vrea să se mute într-o casă, departe de zgomotul orașului, au numeroase variante pentru a face un astfel de “upgrade imobiliar”, datorită numărului mare de proprietăți scoase la vânzare în localitățile ilfovene.
Potrivit imobiliare.ro, dacă vreți să faceți acest pas, dar nu doriți să renunțați cu totul la beneficiile orașului, puteți alege locuințe în Popești-Leordeni, Berceni, Otopeni sau Mogoșoaia. Toate aceste localități oferă acces facil la intrările în Capitală și nu se află la distanțe foarte mari de mers cu mașina până în centru – cel mult 25-40 de minute.
Astfel de proprietăți, susțin specialiștii în tranzacții imobiliare, prezintă avantaje semnificative – multe dintre ele dispun de o curte generoasă, în care vă puteți relaxa după o zi de muncă sau puteți face un grătar alături de prieteni la sfârșitul săptămânii; sunt poziționate în zone cu mai puțină poluare și multă liniște.
În plus, oferă un spațiu mult mai generos față de majoritatea apartamentelor din Capitală.
Prețurile unor case la periferia orașului pot fi, la rândul lor, mult mai accesibile, iar spațiul obținut, în schimbul aceleiași sume, mai mare.
Spre exemplu, o casă nou-construită cu 3 camere, cu parter și mansardă și cu o suprafață utilă de 150 de metri pătrați, în Popești-Leordeni se vinde cu 55.000 de euro, cât bugetul de care ați avea nevoie pentru a cumpăra un apartament în cartiere precum Brâncovenu, Drumul Taberei sau Rahova, dar cu mult mai puțin spațiu, respectiv 60 de metri pătrați.
Casa are o curte de 220 de metri pătrați și poate fi amenajată în funcție de preferințe. De asemenea, locuința va fi predată cu finisaje la cheie, ceea ce vă permite să vă personalizați spațiul după propriul gust.
Cât costă o casă în comuna Berceni
Prețurile caselor cu 4 camere scoase la vânzare în comuna Berceni variază între 42.900 de euro și 190.000 de euro în funcție de poziționare, finisaje, suprafața terenului pe care sunt construite și existența posibilității de a fi achiziționate complet mobilate, utilate și branșate la rețelele de utilități.
De exemplu, o vilă cu 4 camere amplasată la intrarea în Berceni este scoasă la vânzare cu 80.000 de euro și are o suprafață utilă de 102 metri pătrați și o curte liberă de 170 de metri pătrați.
La parterul locuinței sunt amenajate un living spațios, o bucătărie închisă, o baie și o terasă prin care aveți acces în curte, iar la etaj – 3 dormitoare, o baie și un balcon.
Vile ca în SUA în Otopeni
În Otopeni, ofertele pentru casele scoase la vânzare sunt numeroase, dar și prețurile sunt ceva mai ridicate. Spre exemplu, o vilă de tip american, cu parter și mansardă, situată într-un ansamblu triplex se vinde cu 83.000 de euro.
Proprietatea este dispusă pe două niveluri: parterul, care reprezintă spațiul pentru locuit – ce include un living generos, o bucătărie închisă și două dormitoare -, și mansarda, unde se poate amenaja o cameră suplimentară sau se poate folosi ca spațiu pentru depozitare.
Casa dispune și de o curte generoasă, cu o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. În plus, zona oferă acces rapid către București.
Casă la marginea pădurii, în Mogoșoaia
Bucureștenii dispuși să scoată din buzunar mai mulți bani pentru un astfel de “upgrade” imobiliar se pot orienta către o vilă în Mogoșoaia.
O asemenea proprietate a fost scoasă recent la vânzare, este amplasată chiar la marginea pădurii, într-o curte de 800 de metri pătrați și se vinde alături de un alt teren de 200 de metri pătrați cu pomi, viță de vie și sistem de irigație.
Vila cu 5 camere se vinde complet mobilată.
Apartamentele, tot mai mici și mai scumpe
Ofertele imobiliare în privința caselor la curte din Ilfov sunt tot mai atractive dacă ținem cont de avertizările specialiștilor care spun că, în ceea ce privește apartamentele, în special cele din Capitală, suprafața celor nou-construite scade, în timp ce prețul unui metru pătrat construit crește.
Concret, potrivit datelor statistice, suprafaţa medie a locuințelor nou-construite a scăzut cu 10 metri pătraţi. În acelaşi timp, preţurile au crescut şi se apropie, în marile oraşe, de boomul imobiliar din 2008.
Astfel, apartamentele finalizate în 2016, în România au, în medie, puțin peste 66 de metri pătrați. Iar această suprafață medie se tot micșorează, din 2013, când era cu 10 metri pătrați mai mare. O suprafață acceptabilă pentru o bucătărie, de exemplu.
Așa se face că opţiunile românilor ajuns să fie limitate, iar una dintre cauze ar fi, potrivit specialiștilor în imobiliare, creşterea costurilor de construcţie.
„Costurile de construcție au crescut, în medie, din 2013 până în prezent, cu aproximativ cu 30 la sută. Sunt diferenţe în funcţie de tipul de material, de manoperă. De exemplu, la manoperă, de anul trecut şi până în prezent au crescut costurile cam cu 60 la sută”, declara Andreea Posteucă, analist imobiliar, pentru Pro Tv.
Și programul „Prima Casă”, a cărui limită de finanţare este de 66.500 de euro, aliniază suprafațele la segmentul mediu şi îi obligă pe dezvoltatorii imobiliari să eficientizeze mult mai bine spaţiul existent.
„Am scos în piaţă două produse: 2 camere de 70 metri pătraţi utili şi 3 camere de 70 metri pătraţi utili. În proporţie de 95 la sută, s-au dus să cumpere 3 camere, pentru că li se părea mai funcţional. Eu cred că potențialul client se adaptează şi la ce oferă piaţa şi la ce îi permite bugetul”, afirmă Rafaela Nebrada, consultant imobiliar.
Potrivit acelorași statistici, suprafeţele locuinţelor nou construite în regiunea Bucureşti-Ilfov au intrat cel mai mult la apă: au scăzut aproape la jumătate faţă de 2008. Preţurile, însă, au explodat. În august 2017, de exemplu, prețul unui metru pătrat construit era, în medie, cu 150 de euro mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit imobiliare.ro.
În prezent, 12.000 de locuinţe sunt în construcţie, în diverse etape, în Bucureşti şi în împrejurimi, iar 80 la sută dintre acestea sunt deja contractate. Analiştii explică acest avânt al pieţei imobiliare prin exempul unui apartament nou, cu 2 camere, din Capitală. Dacă în 2008, îl puteai cumpăra cu 395 de salarii medii pe economie, plătite în 33 de ani, acum e nevoie de 114 salarii medii pe economie, pentru o perioadă de 10 ani.
În 2016, au fost finalizate puţin peste 52.000 de locuinţe, cele mai multe în ansambluri rezidențiale din Ilfov, Cluj şi Iaşi.