Mai puține fonduri europene pentru apă și canalizare
Autoritățile din comunele ilfovene nu mai pot accesa fonduri europene pentru construcția și dezvoltarea de rețele edilitare (racordarea gospodăriilor la rețeaua de alimentare cu apă, la rețeaua de canalizare sau alimentare cu energie termică). Motivul: astfel de linii de finanțare nu mai sunt prevăzute în Programul Operațional Regional 2014 – 2020 pentru Regiunea București – Ilfov.
Prin urmare, primăriile care nu au depus până acum proiecte prin care să obțină fonduri europene, mai pot recurge doar la fonduri proprii sau pot spera la “mila” guvernului care poate dispune astfel de finanțări prin programul național de dezvoltare locală (PNDL).
Doar 72,8% dintre locuințe au baie
Prioritare sunt, însă, localitățile din zone considerate defavorizate, ceea ce nu este valabil pentru regiunea București – Ilfov. Asta deși, din punctul de vedere al dezvoltării rețelelor edilitare, Ilfovul nu stă nici pe departe prea bine.
Așa arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate la finele lunii august 2012 și bazate pe ultimul Recensământ al populației și locuințelor. Potrivit statisticilor INS, doar 72,8% din totalul locuinţelor convenţionale (142.325) din judeţ aveau și baie. „Discrepanţa dintre categoriile de localităţi este mare, 84,6% dintre locuinţele înregistrate în oraşe şi doar 63,9% dintre cele aflate în comune dispunând de baie în interiorul locuinţei”, notau specialiștii INS.
Mai mult, doar 76,7% din locuințe beneficiau de alimentare cu apă (89,1% în oraşe şi 67,4% în comune), în timp ce, în numai 12 localităţi se înregistrau ponderi foarte ridicate (peste 95,0%) ale dotării locuinţelor cu bucătărie (Otopeni, 1 Decembrie, Bragadiru, Voluntari, Dragomireşti-Vale, Snagov, Brăneşti, Baloteşti, Petrăchioaia, Afumaţi, Popeşti-Leordeni şi Cornetu).
Pe de altă parte, doar 75,4% din locuințe erau racordate la o instalație de canalizare, în mare parte din cazuri fiind vorba despre sisteme proprii, nu despre sisteme publice.
De altfel, INS arăta că, în doar 27 (cele 8 orașe și 19 comune) din cele 40 de localități ilfovene exista sistem de canalizare publică, la 31 decembrie 2015.
La aceeași dată, numai 28 de localități (cele 8 orașe și 20 de comune) aveau rețea de alimentare cu apă potabilă.
În plus, un singur oraș (Otopeni) se poate lăuda cu rețea de distribuție a energiei termice.
Finanțare în condiții excepționale, doar pentru orașe
Cu toate acestea, Programul Operațional Regional 2014 – 2020 are prevăzute două linii de finanțare, prin care primăriile din orașele ilfovene ar putea obține bani europeni pentru utilități publice, însă doar în condiții extrem de limitative.
Astfel, pe de o parte, Axa prioritară 9 – “sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban (CLLD)” cuprinde, între activitățile eligibile, și “crearea/reabilitarea/modernizarea spațiilor publice urbane (străzi nemodernizate, inclusiv reabilitarea/modernizarea utilităților publice, zone verzi neamenajate, terenuri abandonate, zone pietonale și comerciale, etc.). În același timp, pe Axa prioritară 5 pot fi accesate fonduri europene pentru racordarea unor locuințe la utilități publice doar în situații excepționale, și anume, doar în
măsura în care, spre exemplu, astfel de investiții sunt necesare pentru facilitarea accesibilității la un teren industrial dezafectat, ce urmează să fie decontaminat.
“Prin REGIO nu există nicio axă care să vizeze activitățile de racordare la apă și canalizare”
Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov (ADRBI) au explicat pentru “Observator de Ilfov” că “prin POR 2014-2020 (REGIO) nu există nicio axă care să vizeze activităţile de racordare la reţele de apă şi canalizare.”
„Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene din 22 februarie 2017, referitor la fazarea unor proiecte începute şi neterminate, ce vor putea fi continuate în actuala perioadă de programare, în județul Ilfov, proiectul vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii de apă și a sistemului de canalizare. Proiectul este cofinanțat prin Fondul de coeziune, cu aproximativ 54 de milioane de euro. Se are în vedere extinderea și reabilitarea surselor de apă freatică, a conductelor de apă și a unor stații de tratare și clorurare. De asemenea, proiectul prevede construcția și reabilitarea unor rezervoare de apă și a unor stații de pompare. Printre municipalitățile vizate se numără Pantelimon, Dobroiești, Bragadiru, Cornetu, Domnești, Ciorogârla, Brănești și Cernica.”, a precizat Claudia Ionescu, manager în cadrul ADRBI.
Singura posibilitate de a atrage fonduri europene pentru construirea sau reabilitatea rețelelor de canalizare și a stațiilor de epurare, dar și pentru reabilitarea și exitinderea actualelor rețele de transport și distribuție a apei sau pentru construcția de stații de tratare a apei potabile este depunerea de proiecte la Ministerul Fondurilor Europene, pe Axa prioritară 3 a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, obiectivul specific 3.2 – “Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei.”. Potrivit condițiilor descrise pe http://www.fonduri-ue.ro/poim-2014, și în acest caz, însă, prioritare sunt localitățile cu peste 10.000 de locuitori.
Rețea de alimentare cu apă și canalizare, pe toate străzile din Clinceni
Un model în privința atragerii de fonduri, astfel încât o localitate să fie demnă de o țară europeană, în 2017, este Primăria Clinceni, condusă de Adrian Budeanu.
Până anul viitor, rețeaua de distribuție a apei și cea de canalizare vor acoperi întreaga localitate, iar proiectul este derulat din fonduri europene, în cadrul Master Planului Apă-Canal Ilfov.
Potrivit reprezentanților Primăriei Clinceni, din proiect s-au executat până acum 44 de kilometri de rețea stradală (pe străzile: Morii, Hotarului, Carierei, Șos. Clinceni, Monumentul Eroilor, Solariilor, Intr. Solariilor, Str. Principală, Toamnei, Viilor, Ciocârliei, Primăverii, Sabarului, Arcului, Răsăritului, Ciorogârlei, Ciurari, Cireșica, Ortansei, Puțul Olteni, Fortului, Drumul Mare, Intr. Drumul Mare, Industriilor, Intr. Dumbravei, Orhideelor, Transalkim, DJ 602 și DJ 100).
În plus, au fost forate și echipate cu pompe de alimentare cu apă cele patru puțuri de mare adâncime, au fost montate hidrofoare la stația de filtrare a apei și a instalațiilor de automatizare aferente. “Urmează probele de presiune și alimentarea cu apă a întregii rețele stradale”, au mai explicat oficialii primăriei.
Fondurile europene au fost, însă, accesate prin programul valabil în perioada 2007 – 2013, iar din 2014 investiția a fost preluată de Ministerul Dezvoltării, în cadrul PNDL, care asigură finanțarea, în proporție de 85%, a proiectului.
La fel s-a întâmplat și în cazul rețelei de canalizare.
În privința canalizării s-au executat, potrivit Primăriei Clinceni, aproximativ 45 de kilometri de rețea, căminele de intersecție și căminele de vizitare. Adică, aproape 85% din proiect. “Întrucât va fi realizată o stație de epurare a apei uzate în zona râului Ciorogârla se va renunța la stația de pe zona Ciurari și vor fi executate rețele noi de canalizare pe străzile Fortului, Drumul Mare, Cuibul cu Dor, Casa Nouă, Flori de Tei, Crizantemelor, Trandafirilor, Intr. Privighetorii, Berzei, Intr. Solariilor, Verii, Moara cu Noroc. În plus, se va dubla rețeaua de canalizare pe străzile Ciorogârlei, Puțul Olteni, Cireșica, Ciurari și Ortansei”, au mai explicat oficialii primăriei.
Potrivit acestora, momentan, există câteva străzi pe care rețeaua de canalizare este funcțională, însă “prioritatea numărul 1 a reprezentat-o montarea stațiilor de pompare a apei uzate din zona Călțuna- Olteni, care acum sunt funcționale”. “Stațiile de pompare au fost redimensionate pentru preluarea debitelor provenite de la locuitorii actuali și în perspectivă, atât de pe străzile unde există canalizare, cât și de pe străzile pe care rețeaua de canalizare se află încă în faza de proiect”, au mai precizat reprezentanții Primăriei Clinceni.
Prin același proiect, comuna Clinceni dispune și de o stație de epurare funcțională, amplasată pe str. Clinceni – Ordoreanu, cu o capacitate de 240 metri cubi/zi.
Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene din 22 februarie 2017, referitor la fazarea unor proiecte începute şi neterminate, ce vor putea fi continuate în actuala perioadă de programare, în județul Ilfov, proiectul vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii de apă și a sistemului de canalizare. Proiectul este cofinanțat prin Fondul de coeziune, cu aproximativ 54 de milioane de euro. Se are în vedere extinderea și reabilitarea surselor de apă freatică, a conductelor de apă și a unor stații de tratare și clorurare. De asemenea, proiectul prevede construcția și reabilitarea unor rezervoare de apă și a unor stații de pompare. Printre municipalitățile vizate se numără Pantelimon, Dobroiești, Bragadiru, Cornetu, Domnești, Ciorogârla, Brănești și Cernica
Claudia Ionescu
manager ADRBI
Raluca Dan