Paza obiectivelor, în grija firmei fostului șef al Federației de Karate, anchetată pentru evaziune de 1 milion de euro

Primăria Tunari plătește serviciile de pază a obiectivelor din comună unei firme implicate într-un dosar de evaziune fiscală de 1 milion de euro, al cărei copatron este fostul președinte al Federației Române de Karate, Lucian Băroiu.

Primăria Tunari a atribuit, în 17 noiembrie, prin negociere, un contract pentru paza unor obiective din comună. Au participat două firme, câștigătoare fiind societatea AKA Group Safety Agency, din Otopeni, care va primi 342.335 lei (aproape 74.000 de euro) pentru paza grădinițelor, a școlii gimnaziale, a parcurilor, dar și a clădirii primăriei pe parcursul a 12 luni.

Firma AKA Group Safety Agency este patroantă de trei persoane: Serghei Crăciun și soții Cristina și Lucian Băroiu. Acesta din urmă a fost președintele Federației Române de Karate, demis în urmă cu trei ani.

Lucian Băroiu a fost reținut, în 2015, de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat la peste 4,3 milioane de lei, se arăta într-un comunicat al instituției.

Potrivit comunicatului, „în fapt, s-a reținut că acesta, în calitate de asociat și administrator în drept și în fapt al SC AG SA SRL, în perioada ianuarie 2011 — decembrie 2013, a înregistrat în contabilitatea acestei societăți achiziții fictive de bunuri/ prestări servicii, ca provenind de la un număr de 21 de societăți comerciale cu un comportament financiar fiscal disimulat de tip ‘fantomă’, în valoare totală de 9.552.606 lei (echivalentul a 2.193.178 euro), din care baza impozabilă în sumă de 7.703.714 lei (echivalentul a 1.768.692 euro), și TVA aferentă în sumă de 1.848.892 lei (echivalentul a 424.486 euro), prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma totală de 4.316.386 lei (echivalentul a 990.997 euro)”. Totodată, „în vederea recuperării prejudiciului a fost luată măsura asigurătorie a sechestrului judiciar asupra unui imobil proprietatea acestuia”, se arată în comunicat.

Alături de Băroiu, în acest dosar au fost puse sub urmărire penală alte opt persoane.

Afaceri cu firme-fantomă

În luna octombrie a anului 2015, Lucian Băroiu a fost trimis în judeactă, sub control judiciar, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.   În acelaşi dosar au mai fost deferiți instanței Tribunalului București Adrian Constantinescu, Alina Ana Maria Popescu, Dan Remus Constantinescu, Iuliana Moldovan şi Anca Nadia Cătuneanu.

Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2013, Băroiu, în calitate de asociat şi administrator în fapt al AKA Group Safety Agency SRL, cu ajutorul angajatelor Iuliana Moldovan şi Anca Nadia Cătuneanu, a înregistrat în contabilitatea firmei achiziţii fictive de bunuri/prestări servicii (665 acte materiale), provenind de la un număr de 20 societăţi comerciale, majoritatea identificate cu un comportament fiscal disimulat, de tip fantomă. Procurorii îi acuză pe cei trimiși în judecată că s-au sustras de la plata taxelor. Firmele-fantomă erau controlate de Adrian Constantinescu, Alina Ana Maria Popescu, Remus Dan Constantinescu şi alte persoane rămase neidentificate, modalitate prin care Băroiu s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, cauzând în acest mod un prejudiciu în valoare de 4.453.095 lei (echivalentul a 1.000.000 euro). În vederea recuperării prejudiciului adus bugetului de stat, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil compus din teren şi construcţie, identificate în proprietatea lui Băroiu şi asupra  unui număr de 5 autoturisme aflate în proprietatea firmei de pază, parte responsabilă civilmente, până la concurenţa valorii de 4.453.095 lei, reprezentând prejudiciul produs bugetului de stat.

 

Demis de la șefia Federației de Karate pentru fapte grave

Adunarea Generală Extraordinară a Federaţiei Române de Karate, convocată în vara anului 2014, de reprezentanţii a 58 de cluburi afiliate, a decis schimbarea din funcţia de preşedinte a lui Lucian Băroiu. În cadrul aceleaşi şedinţe, Comitetul Director a fost dizolvat, urmând a se se desfăşura, în perioada următoare, noi alegeri.

Lucian Băroiu fusese ales şef al FRK la începutul anului 2013, în acel moment majoritatea cluburilor afiliate fiind nemulţumite de activitatea fostului preşedinte, Adrian Popescu-Săcele. Între timp, deşi imaginea acestei discipline s-a ameliorat considerabil, s-a produs o nouă ”revoltă”. Cu acelaşi efect imediat: preşedintele a fost demis!

Lui Lucian Băroiu i s-au adus câteva reproşuri, însă un motiv important îl constituie faptul că acesta a încercat să unifice federaţiile de arte marţiale existente în acest moment în ţara noastra – sunt 11, fiecare fiind recunoscută de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS). De asemenea, fostul preşedinte a criticat faptul că practicanţii de karate participă la competiţii-fantomă, fiind premiaţi mai apoi din bani publici pentru performanţe internaţionale fără o mare importanţă.

În adresa trimisă la MTS, cei care au convocat Adunarea Generale Extraordinare a FRK îi reproşează lui Lucian Băroiu următoarele:

  • semnarea unui protocol privind unificarea karate-ului la nivel naţional, în numele FR Karate, cu alte federaţii naţionale de profil, fără a fi mandatat de Comitetul Director;
  • impunerea unei atitudini resctrictive faţă de ramurile de sport Karate Shotokan, Karate Shitoryu, Karate Gojuryu şi Karate Wadoryu, prin minimalizarea rezultatelor obţinute de sportivii din loturile naţionale din aceste stiluri;
  • crearea şi menţinerea de disensiuni între preşedinte şi structurile sportive, între preşedinte şi unii membri ai Comitetului Director, între structurile sportive, precum şi menţinerea unor stări conflictuale între toate acestea (…). Foloseşte mijloacele de promovare ale FRK în scopuri personale fără a consulta Comitetului Director;
  • schimbarea nestatutară a preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, domnul Amzulescu Octavian, prin votul Comitetului Director la propunerea preşedintelui;
  • imixtiuni în activitatea Colegiului Central al Antrenorilor;
  • intervenţia abuzivă în formarea loturilor naţionale;

 

Cine este Lucian Băroiu

– Data şi locul naşterii: 26.09.1970
– De 12 ori campion naţional la karate
– Multiplu medaliat la Campionatele Europene şi Mondiale
– A fost preşedinte al FR de Karate din ianuarie 2013 până în 30 august 2014
– Posesor de centură neagră – patru dani
– Fost supervisor al Galelor Local Kombat
– Fost impresar al sportivilor Daniel Ghiţă şi Ciprian Sora