mircea minea
O comunitate sănătoasă porneşte de la grija pe care o oferim copiilor noştri 15 februarie 2017

1 milion de euro în 3 luni pentru Concordia. O treime din bugetul Chiajnei s-a dus la echipa de fotbal

Primarul din Chiajna Mircea Minea este interesat mai degrabă de fotbal și de echipa Concordia, decât de sănătate sau educație, deși susținea la începutul noului mandat, că „trebuie să avem grijă de copiii noștri” și promitea construirea unui „complex școlar de talie europeană.

Consiliul Local Chiajna a alocat Clubului Sportiv Concordia 1 milion de euro din cele 2,8 milioane de euro cheltuite în total de comună în primele trei luni ale anului 2018. Cu alte cuvinte, 36,3% din banii Chiajnei s-au dus la sport – şi, în principal, la fotbal. În aceeaşi perioadă, Consiliul Local condus de primarul Mircea Minea (ALDE) a alocat învăţământului mai puţin de 150.000 de euro (5,3% din totalul cheltuielilor) – deşi situaţia acestui sector, vital pentru viitorul copiilor comunităţii, este literalmente înspăimântătoare la Chiajna. Este calculul care reiese dintr-o documentare a cotidianului Pro Sport.

Execuţia bugetară a comunei Chiajna în perioada ianuarie – martie 2018 confirmă în totalitate avertismentele pe care ProSport le-a lansat sistematic în ultimul an, de când partidele politice au avut ideea de a modifica legislaţia pentru a le permite primarilor să finanţeze după pofta inimii sportul de performanţă.
Încă din primăvara lui 2017, după emiterea OUG a guvernului Grindeanu, publicaţia noastră a explicat că noile reglementări deschid Cutia Pandorei: folosind această prevedere, autorităţile locale – în principal primarii – pot scoate discreţionar din buget bani destinaţi nevoilor urgente ale comunităţilor pentru a-i direcţiona către un domeniu foarte fluid, unde cheltuielile nu pot fi controlate strict, precum cel al sportului de performanţă.

Ordonanţa de Urgenţă a lui Grindeanu s-a transformat într-o lege pe care preşedintele Iohannis a trimis-o astă-primăvară înapoi, către Parlament. Numai că parlamentarii au votat-o din nou, cu modificări care au agravat situaţia. Coaliţia aflată la guvernare, cu complicitatea opoziţiei, a eliminat pragul maxim de 5% din bugetele locale pe care autorităţile locale îl puteau direcţiona către sport (aşa cum era Ordonanţa de Urgenţă iniţială).

Promisiunea deșarte a primarului

Cazul Chiajna arată unde se ajunge atunci când politicienii vor să-şi fidelizeze cu orice preţ administraţia locală: localitatea, aflată în plină expansiune, are reţea de canalizare care refulează la fiecare ploaie, drumuri sub orice critică şi condiţii improprii pentru educaţia copiilor comunităţii, dar alocă peste o treime din cheltuieli clubului sportiv din localitate.

„O comunitate sănătoasă porneşte de la grija pe care o oferim copiilor noştri”, spunea Mircea Minea, în 15 februarie 2017, anunţând că în noul său mandat va construi la Chiajna „un complex şcolar de talie europeană, pentru o localitate europeană”. A trecut aproape un an şi jumătate şi nu s-a dat încă prima cazma la şantierul marelui proiect

Mircea Minea, primarul în funcţie de peste 20 de ani, a câştigat alegerile din iunie 2016 cu 4.132 de voturi, reprezentând 58% din totalul oamenilor prezenţi la urne. La alegerile din 5 iunie 2016, pentru postul de primar, au mers la vot, în Chiajna, 7.124 din totalul de 13.972 de alegători.

Contactat de Pro Sport, primarul Mircea Minea a spus că nu consideră ceva ilegal în ceea ce a făcut. „Nu e nimic ilegal! Noi ajutăm sportul! Dacă ar fi după mine, aş da o lege să oblig toate autorităţile locale să dea bani la sport! Eu vreau să am comunitate sănătoasă, oameni sănătoşi la Chiajna”.

Edilul a precizat că datele de la Ministerul Finanţelor ar putea fi greşite. „O virgulă pusă înainte sau după un zero schimbă totul. Trebuie să verific ceea ce spuneţi dumneavoastră în documentele de la Primărie. Dar nu calculaţi din cheltuieli! Calculaţi din tot bugetul! Pentru că eu sunt cumpătat, nu risipesc banii. Fac enonomii. Şi nu pe trei luni. Calculaţi pe tot anul. Veţi vedea că nu mai iese 36%!”Mai departe, Minea a explicat în cifre: „Anii trecuţi am putut da 2.000.000 de euro la echipă pentru că nu exista prevederea cu plafonul maxim de 5% din buget. Anul acesta, când am discutat bugetul, exista plafonul (n.r.- la începutul anului încă nu intrase în vigoare varianta modificată a OUG adoptată de guvernul Grindeanu. Legea a fost promulgată de preşedintele Iohannis, după ce Parlamentul a votat-o din nou, abia pe 27 martie 2018). Aşadar, anul ăsta am dat toţi banii odată, la început, de aceea e suma aşa mare. Acum, că s-a eliminat plafonul, nu ştiu ce se va întâmpla. Poate că vom mai aloca bani”.

1.054
spectatori a avut, în medie, Concordia Chiajna la meciurile jucate pe teren propriu în acest sezon (23% din capacitatea stadionului), ocupând locul 13 (penultimul) în Liga 1 la acest capitol

1.006
este locul ocupat în 2017 de Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”, dintr-un total de 1.201, într-un clasament naţional al performanţei după criteriul promovabilităţii la Bacalaureat