Directorul APIA și familia sa prosperă din activități agricolte și deszăpezire
Directorul executiv al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Ilfov, Ion Nicuț, a ajuns, în ultimii trei ani, un adevărat moșier în județ, iar afacerile familiei sale sunt exclusiv în domeniul agricol, ba chiar au constracte pe bani publici.
Declarațiile de avere și interese ale directorului Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Ilfov (APIA), Ion Nicuț, completate în ultimii șase ani, demonstrează că acesta a ajuns un mare latifundiar în Nordul județului, dar nu se știe cum și din ce bani.
Dacă în 2011, potrivit declarației completate în 2012, avea, împreună cu soția, Alis Nicuț, doar două terenuri, unul agricol și unul intravilan, achiziționate în 2001, respectiv 2009, proprietățile lui Ion Nicuț au căpătat proporții, în următorii ani. Astfel, în 2015, șeful APIA Ilfov menționa că a dobândit alte opt terenuri, din care unul intravilan, în 2012, de 3.640 mp. Celelalte, agricole, însumează o suprafață totală de 42.000 de metri pătrați (patru hectare). În următorii ani, împreună cu soția, Ion Nicuț, a mai achiziționat șase terenuri agricole, toate având o suprafață de 37.000 mp. Deci, moșia directorului APIA are 90.000 mp, respectiv 9 hectare.
Dividende de la firma fiicei
După cu se știe agențiile pentru plăți și intervenție în agricultură acordă subvenții fermierilor, cooperativelor, firmelor care desfășoară activități de profil. Cu toate acestea, Ion Nicuț și familia sa prosperă din cultivarea cerealelor, deși capul familiei este directorul APIA Ilfov. Împreună cu soța sa, Alis Nicuț, și cu Nicolae Ionescu, directorul APIA deține părți sociale la Agromec Căciulați, societatea care este și membră în Cooperativa Agricolă Moara Vlăsiei.
Deși în declarația de avere menționează că a încasat dividende de la firma Grădiștea Impex, aceasta este deținută în totalitate de fiica sa, Andreea Ioana Nicuț. Oricum, este greu de explicat de unde a avut bani Ion Nicuț pentru a achiziționa 9 hectare de teren în trei ani. Chiar și cu dividendele declarate, este destul de dificil, dacă ne uităm la profitul firmei din anii dobândirii terenurilor: în, 2014, 5.058 lei, iar în 2015, 10.000 de lei.
Afaceri cu bani publici
Potrivit paginii oficiale a Prefecturii Ilfov, firma fiicei sale a avut în ultimii ani contracte chiar cu Primăria Grădiştea, îmcaâns 67.890 de lei fără TVA pentru deszăpezire în perioada 1 decembrie 2015 – 1 martie 2016. Contractul a fost actualizat și pentru perioada 2017-2018, firma continuând să primească bani de la Primăria Grădiștea, deși atribuirile prin încredințare directă nu au fost publicate nici pe site-ul autorității locale, nici pe cel al Sistemului Electronic al Achizițiilor Publice.
Andi Topală