Nicoleta Pauliuc este printre puținele femei care deschid listele PNL pentru Senatul României. Avocat de profesie și antreprenor de succes în județ, Nicoleta Pauliuc este proaspăt intrată în politică, dar s-a implicat foarte mult în viața socială din Ilfov derulând diverse proiecte și arată că are o viziune sănătoasă pentru dezvoltarea comunității. Despre intențiile și proiectele sale ca senator, puteți citi în următorul interviu.

  • Sunteți un nume relativ nou pe scena politică, implicit pe mediul politic din județul Ilfov, nu neapărat în viața comunității. Ce v-a făcut să candidați ca senator la aceste alegeri?

Într-adevăr, nu pot spune că am o experiență mare în politică, așa cum au colegii mei din PNL Ilfov, așa cum o are domnul președinte Marian Petrache, care m-a propus și suținut pentru aceste alegeri. Însă, așa cum spuneați, am o mare experiență în viața comunității din Ilfov, în care m-am implicat foarte mult, prin proiectele pe care le-am derulat, și nu numai în domeniul antreprenorial, ci și în zona social-culturală, ajutând copii, familii în diverse probleme. În acest sens, am considerat că pot să-mi pun experiența pe care o am în plan social și profesional în slujba cetățenilor, a comunității, pentru dezvoltarea ei pe mai departe, din postura de senator, având pârghii necesare în implementarea unor proiecte în diverse zone de activitate.

  • De ce PNL?

Sunt membru PNL de ceva timp și am ales acest partid pentru că principiile mele se regăsesc în ideologia liberală. Sunt avocat, dar și antreprenor, două profesii profund liberale. În plus, esența proiectelor mele, viziunea mea pentru dezvoltarea comunității se regăsesc în programul de guvernare al PNL și al prim-ministrului Dacian Cioloș, propunerea liberalilor pentru a conduce și după 11 decembrie Guvernul.

  • La ce proiecte vă referiți?

Am proiecte în mai multe zone de activitate: pentru mediul de afaceri, unde vizez în special angajații, în urbanism și infrastructură, și aici pun accent pe cadastru și pe fondul funciar. De asemenea, am în atenție educația, domeniul IT, precum și sistemul de sănătate.

  • Să le luăm pe rând. Ce vreți să faceți pentru mediul de afaceri?

Pentru mine zona antreprenorială este un pilon al unei economii competitive, condiție de bază pentru ca România să devină un stat puternic și independent. PNL are, printre obiective, o strategie fiscală care să vină în sprijinul mediului de afaceri. Dar, pentru că până acum s-a vorbit despre mediul de afaceri făcându-se referire doar la antreprenori, eu am un mesaj pentru angajați, pentru cei care muncesc efectiv în zona privată. Și ei sunt ai noștri. Și ei merită toată cinstea și atenția, pentru că și ei aduc un plus valoare în economie. De aceea, unul dintre obiectivele mele este să-i sprijin în totalitate, să le apăr drepturile și interesele. Pentru aceasta, voi promova, în Parlament, alături de colegii liberali, un cadru legislativ clar, eficient și coerent în interesul vostru. Vom avea legi robuste și moderne, care să-i apere în mod real, în fața angajatorilor lor.

Susțin un mediu de afaceri performant, pentru o economie competitivă, iar, pentru asta, trebuie să iasă la vot. Votul lor pentru mine este, în fapt, votul lor pentru ei înșiși. Votul pentru PNL este votul pentru viitorul mediului privat, adică mediul lor.

  • Ce vrei să aduceți nou în zona urbanismului, a infrastructurii?

În primul rând, pentru dezvoltarea armonioasă în urbanism și infrastructură, este nevoie de o cadastrare sistematică și cât mai rapidă. Trebuie să atingem un moment zero de la care să pornim cu implementarea unor proiecte fezabile și acest moment zero îl constituie finalizarea cadastrării, un program național început anul trecut prin care Agenția Națională de Cadastru ajută primăriile să întabuleze gratuit toate terenurile existente.

De la acest moment zero, vom putea dezvolta orice fel de proiect, fără a ne mai lovi de procese prin instanțe, având o situație de fapt reală a tuturor proprietăților, în cadrul unui sistem electronic național al proprietăților. Se vor evita situațiile existente de 26 de ani în care „respecți o lege și încalci o alta”. Eu voi susține un ritm accelerat de finalizare a programului de cadastrare, care, repet, este un proces gratuit pentru toți cetățenii.

  • Care sunt avantajele cadastrării sistematice?

În primul rând, întregul teritoriu va fi măsurat, iar consecinţa va fi stabilirea clară a întinderii şi limitelor tuturor imobilelor şi rezolvarea litigiilor privind limitele de proprietate. În al doilea rînd, sunt înscrise în cartea funciara şi terenurilor care au titluri de proprietate în care apar erori de înscriere a identificatorului cadastral, fără a mai fi necesară rectificarea acestora. În plus, va fi realizată siguranţa circuitului juridic civil. Și, nu în ultimul rând, va putea fi creată o bază reală de impozitare.

  • De cadastrare depinde și dezvoltarea infrastructurii?

Bineînțeles că da. Finalizarea cât mai rapidă a programului de cadastrare se va răsfrânge în mod cert asupra devoltării economice, implicit a dezvoltării infrastructurii, precum și a infrastructurii de transport. Măsurile de accelerare a înregistrării sistematice trebuie obligatoriu să fie luate cu maximă celeritate pentru a se realiza cu prioritate înregistrarea imobilelor situate în extravilan, astfel încât România să beneficieze de alocările financiare de la Uniunea Europeană.

Dezvoltarea infrastructurii de transport depinde foarte mult de finalizarea cadastrării terenurilor, care va permite realizarea de proiecte, studii de fezabilitate și concretizarea acestora în căi de comunicație rutieră sau feroviară care să lege Bucureștiul de Ilfov într-un mod eficient, sigur, modern și confortabil.

nicoleta_pauliuc_obsif

  • Ce planuri aveți pentru infrastructura de transport?

Intenția mea este să sprijin cât mai mult implementarea unor proiecte cum ar fi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, elaborat de Consiliul Județean Ilfov, al cărui președinte este Marian Petrache.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 are câteva proiecte importante: dezvoltarea rețelei de tramvai, prin achiziționarea de tramvaie noi, reabilitare depouri tramvaie/mixte și stații de tramvai; dezvoltarea rețelei de metrou, prin realizarea legăturii cu aeroporturile Băneasa și Otopeni); dezvoltarea rețelei de autobuze și troleibuze, prin realizarea unui transport rapid cu autobuzul pe ruta Buftea – Străulești și Măgurele – Gara de Nord, cu benzi dedicate, modernizarea rețelei de troleibuze și a stațiilor, achiziția de autobuze etc. În plus, planul are în vedere realizarea pistelor și facilităților pentru biciclete, respectiv spații pietonale, reabilitarea și extinderea rețelei de drumuri, inclusiv drumuri județene, o strategie pentru locurile de parcare, precum și crearea și implementarea unui nou program de transport public în județul Ilfov.

Dacă ilfovenii vor să schimbe ceva, dacă vor să aducă nevoile lor în Parlament, și cineva să se ocupe de ele sau dacă vor să continue dezvoltarea județului, să iasă la vot. Să-și dorească un trai mai bun nu este suficient. Pentru ca dorințele voastre să prindă contur în realitate și dacă vreți să mergem înainte, trebuie să ieșiți la vot pe 11 decembrie

  • Ați spus că vizați și dezvoltarea zonei IT.

Da, mai ales că, potrivit statisticilor oficiale, la nivelul anului 2014, conectarea la Internet a fost mai răspândită în gospodăriile din regiunea Bucureşti-Ilfov, cu 76,7%. Ponderea persoanelor care au utilizat Internetul a fost de 80,7% în regiunea Bucureşti – Ilfov şi constituie cel mai ridicat procent din ţară. Și în privința utilizatorilor de calculatoare, zona București-Ilfov ocupă locul întâi.

Este un fapt îmbucurător și trebuie să profităm de această situație. Este nevoie de o strategie naţională de înființare a unor centre de excelență IT care să determine stoparea emigrării specialiştilor IT către alte ţări şi către marile corporaţii. În acest fel, statul poate dezvolta cu investiţii minime, firme puternice exportatoare de soft, generând şi păstrând astfel valoarea adăugată în România. Politica fiscală va fi un instrument eficace în performarea industriei IT și protejarea resursei umane existente sau viitoare. Statul trebuie să adopte politici de încurajare a firmelor pentru angajarea de tineri absolvenți ai facultăților de profil.

De aceea, am în vedere crearea de HUB-uri IT, precum și sprijinirea și încurajarea dezvoltării afacerilor din domeniu.

  • Dacă tot ați vorbit despre zona IT și despre tinerii cu potențial din domeniu, spuneți-ne care sunt intențiile în privința sistemului de educație?

Pentru mine, copiii, elevii reprezintă viitorul unei națiuni, ei sunt cei care duc mai departe progresul și de aceea trebuie să avem mare grijă de ei. În continuare, în România, sistemul de educație este subfinanțat și asta se răsfrânge asupra copiilor, nu numai a cadrelor didactice. Trebuie să avem respect pentru profesori și grijă pentru elevi. Avem un sistem care îi exclude pe cei săraci sau pe cei din zonele rurale, în care liceele tehnice au fost neglijate, în care multe universități au devenit fabrici de diplome. Trebuie să dăm o șansă egală elevilor și profesorilor din mediul rural, să recuperăm și să dezvoltăm învățământul tehnic și învățământul dual astfel încât școala să înțeleagă realitățile pieței, să lucreze direct cu întreprinderile și să fie direct cuplată la economie. În acest sens, consider că trebuie reînființate școlile profesionale, dar și creșele de stat, pentru copii cu vârsta de 7 luni.

Pe de altă parte, în strânsă legătură cu educația și sănătatea copiilor noștri este și consolidarea unor baze sportive, inclusiv pentru sportul de performanță. Educația sportivă a fost uitată în curicula școlară, din programul copiilor noștri. Sportul înseamnă sănătate și o devoltare armonioasă.

Nu în ultimul rând, este nevoie de prioritizarea cercetării aplicate, a dezvoltării și inovării ca elemente de creștere a valorii adăugate în economie. Să nu uităm că județul Ilfov are un potențial uriaș în cercertare-dezvoltare și mă refer la ambițiosul proiect ELI-NP de pe platforma de la Măgurele. Proiectele ELI-NP, „Măgurele Science Park” și „Laser Valley” sunt benefice atât pentru Măgurele și județul Ilfov, cât și pentru România, care ar putea deveni un punct-cheie pe harta Europei în acest domeniu. Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, și-a propus să optimizeze rezultatele activității de cercetare dezvoltate pe platforma Măgurele prin crearea parcului științific, Măgurele Science Park. Iar eu, ca senator, mă voi implica în finalizarea tuturor acestor proiecte, pentru că acestea pot contribui atât la dezvoltarea mediului de afaceri pentru regiunea București-Ilfov, cât și a României, prin atragerea de investiții. Am toată încrederea că, împreună cu președintele Marian Petrache și primarul Narcis Constantin, vom reuși să facem din Măgurele un punct strategic nu numai pe harta Europei, ci chiar a lumii.

  • Ce părere aveți despre sistemul de sănătate și despre infrastructura medicală?

Este evident că, precum educția, sistemul de sănătate a fost ignorat și subfinanțat. De aceea, există tot mai puțini medici, în condițiile în care mulți pleacă în străinătate, urmați din ce în ce mai mult de studenții de la Medicină. De aceea, avem unități medicale în condiții deplorabile, în cele mai multe cazuri. Și asta înseamnă o suferință și mai mare pentru pacienții care vor să se trateze în spitale. Este nevoie de o strategie coerentă pentru reabilitarea unităților existente, pentru dezvoltarea și construirea de unități noi, dar și pentru redarea încrederii și respectului cadrelor medicale.

PNL are ca obiectiv construirea a opt spitale regionale, din care două în regiunea București-Ilfov. De asemenea, urmărim construirea a 900 de cabinete medicale în mediul rural și în orașele mici, prin programul „Casa medicului”. Iată un model de succes: Spitalul Județean Ilfov, modernizat de Consiliul Județean Ilfov, prin grija președintelui Marian Petrache. Recent, spitalul a fost dotat cu un aparat RMN ultraperformant. Iată că se poate. Iată că, printr-un interes ridicat și o bună administrare, un spital poate fi reabilitat și adus la standarde moderne.

Sunteți printre puținele femei care deschid listele de candidați ai PNL, dacă nu chiar ale tuturor partidelor, pentru Senatul României. Considerați că politica românească ar avea nevoie de mai multe femei decât are acum?

Susțin egalitatea de șanse între femei și bărbați, susțin intrarea femeilor în politică, iar președinta Chile a spus-o foarte bine: „Când o femeie intră în politică, femeia se schimbă; când multe femei întră în politică, se schimbă politica”

Aș spune, în primul rând, că egalitatea de șanse între femei și bărbați este garantată de Constituția României, la articolul 16, alineat 3: „Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi”. Nu ar trebui să ignorăm faptul că femeile reprezintă 52% din populația României. Deci, puțin mai mult de jumătate. De aceea, și scena politică ar trebui să aibă un echilibru, pentru ca femeile din România să poată fi reprezentate pe măsură.

Prezența cât mai multor femei în politică aduce un real echilibru pe scena politică, precum și în zona decizională. Creşterea gradului de reprezentare a femeilor va permite abordarea unor aspecte specifice vieţii acestora, copilului sau familiei, precum problemele legate de absenţa politicilor publice în domeniul îngrijirii copiilor, al violenţei sau a altor teme tratate periferic în viaţa publică decizională românească a ultimilor 25 de ani. Includerea femeilor contribuie la procesul de democratizare şi la creşterea legitimităţii în democraţiile consolidate. Pe de altă parte, studiile arată că, la nivelul marilor companii europene, în termeni de mediu de lucru, inovaţie, responsabilitate şi profit, cele mai bune locuri de muncă, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, sunt oferite de companiile care au inclus un număr mai mare de femei în conducere.

Practica recentă la nivelul instituțiilor executive europene arată aceeași abordare în privința cotelor de gen, așa cum se constată în cazul ultimelor două mandate ale Comisiei Europene.

Să nu uităm de sondajul de opinie de anul trecut care arată că electoratul își dorește mai multe femei în politică. Referitor la acest aspect, aș menționa o maximă la care țin foarte mult, a președintelui Chile, Michelle Bachelet, o femeie politician de succes: „Când o femeie intră în politică, femeia se schimbă; când multe femei întră în politică, se schimbă politica”.

  • Ce mesaj aveți pentru alegătorii din Ilfov?

Profit de prilejul acestui interviu pentru a mă adresa direct cetățenilor din Ilfov. Dacă vor să schimbe ceva, dacă vor să aducă nevoile lor în Parlament, și cineva să se ocupe de ele sau dacă vor să continue dezvoltarea județului, să iasă la vot. Să-și dorească un trai mai bun nu este suficient. Pentru ca dorințele voastre să prindă contur în realitate și dacă vreți să mergem înainte, trebuie să ieșiți la vot pe 11 decembrie.

Cătălin Moldoveanu