Nemulțumiți de primarul Valeriu Anton, ales de doar un sfert din locuitorii cu drept de vot. Apel pentru bucureșteni să-și facă buletin în comună

O asociație civică din Corbeanca trage un semnal de alarmă pentru toți locuitorii din comună arătând că mai puțin de jumătate din aceștia are domiciliul stabil în localitate trecut în cartea de identitate. Apelul este lansat pentru o implicare cât mai activă în destinele comunității, inclusiv prin exprimarea opțiunilor de vot.

Asociația „Activ Corberanca” atrage atenția asupra situației din comună, situație care se găsește, de altfel, în multe localități din Ilfov. Potrivit statisticii, Din 15.000 de locuitori, doar 7.000 au buletin de Corbeanca, ceilalți având carte de identitate eliberată în București, de unde s-au mutat, fără a-și schimba actul de identitate. „Dacă vor reuși să convingă măcar 1.000 de oameni care să-și facă buletin de Corbeanca și să voteze aici, vor schimba primarul (de care nimeni nu e mulțumit) sau, în cel mai rău caz, îl vor motiva să facă treabă” susțin reprezentanții Asociației „Activ Corbeanca”.

„Asta e problema în Ilfov, că mulți oameni dezghețați care vor mai mult de la viață, au de fapt buletin de București, iar părerea lor nu va conta aici. Nu votezi, nu contezi!”, scrie asociația pe site-ul oficial.

Asociația a fost fondată de câțiva localnici care și-au dorit implicare și
consecvență pentru a îndrepta și îmbunătăți viața comunității, dar fără a face politică.

Potrivit asociației, la nivelul judeţului Ilfov şi chiar în ţară, comunitatea din Corbeanca este una dintre cele mai dinamice, pentru că, an de an, creşte constant numărul familiilor care se mută şi trăiesc în comună. Faptul că mulţi au ales încă să nu-şi facă mutaţia domiciliului din acte pe raza comunei Corbeanca a determinat ca prioritatea administraţiei locale să rămână axată pe zonele unde locuitorii au şi drept de vot.

Comunicare deficientă la nivelul primăriei

Principala  provocare a asociaţiei este de a contribui la creşterea puternică a spiritului comunitar şi la cunoaşterea reciprocă a locuitorilor comunei, a drepturilor şi obligaţiilor pe care le avem. Indiferent dacă aceştia s-au născut aici, ori doar s-au mutat ulterior în comună. „Fără să ne cunoaştem şi să înţelegem ce este bine şi realizabil pentru noi şi copiii noştri (mulţi născuţi aici), modernizarea acestei localităţi nu se va realiza aşa cum ar trebui”, sunt de părere reprezentanții asociației.

Locuitorii care în ultimii ani s-au mutat şi trăiesc în comuna Corbeanca, au ajuns să fie comparabili ca număr cu locuitorii născuţi aici. Chiar şi în condiţiile acestea, la nivelul conducerii primăriei (inclusiv la nivelul celor 15 consilieri locali), există doar un singur consilier care provine din rândul locuitorilor nou veniţi. Asta face şi mai necesară o componentă civică activa şi implicată în plan local, pentru a sensibiliza autorităţile locale/judeţene să ţină cont de nevoile tuturor locuitorilor comunei.

Asociația consideră că doar printr-o atitudine civică argumentată şi la obiect, prezentată în spiritul legilor în vigoare şi fundamentată pe un obiectiv ce ar trebui să fie comun se poate răspunde lipsei de comunicare eficientă constatată acum la nivelul primăriei, în relaţie directă cu locuitorii ce doresc să fie informaţi cu privire la modul în care sunt administrate problemele comunei.

„Vă aşteptăm să vă înscrieţi în Asociaţia Civică Activ Corbeanca şi să fiţi alături de noi cu disponibilitatea şi dorinţa dvs. de a vă implica atât cât puteţi. Fără oamenii care să o înţeleagă, să o dorească, să contribuie şi să o susţină, o asociaţie civică îşi pierde sensul”, este apelul lansat de membrii fondatori ai asociației.

Valeriu Anton ignoră problema câinilor fără stăpân și apelurile comunității

Asociația „Activ Corbeanca” reamintește că au trecut câteva luni de când comunitatea îi propunea primarului Valeriu Anton inițierea unei hotărâri de Consiliul Local și a unei dezbateri publice pe tema gestionarii problemei câinilor fără stăpân.

Întrucât până acum nu s-a primit un răspuns oficial din partea Primăriei Corbeanca, asociația a fost contactată de viceprimarul Adrian Teodor Hojda care a comunicat că, pentru sterilizarea animalelor, Primăria va pune la dispoziția asociației în mod gratuit, un spațiu din grădinița Petrești, temporar nefolosită.

Dincolo de susținerea încheierii unor parteneriate între Primărie și cabinetele veterinare din comună, pentru a fi asigurat un program continuu de sterilizare, cu suportarea parțială a costului de la bugetul local, precum și de activarea serviciilor de ecarisaj acolo unde există sesizări cu privire la câini ce reprezintă un pericol, asociația caută și alte soluții viabile.

„Activ Corbeanca” încearcă să organizeze un program regulat de sterilizare, cu sprijinul celor care oferă asistență pentru sterilizarea animalelor, cu un ajutor financiar din partea asociației, precum și a celor dispuși să ajute.

Asociația caută și voluntar, pentru că organizarea un ei astfel de campanii nu este simplă – programări, contacte cu locuitorii interesați, sprijin cu transportul câinilor la și de la locația unde sunt sterilizați, contacte cu asociațiile dispuse să facă sterilizările la prețuri modice sau chiar gratuit, organizarea înainte și în ziua respectivă etc.

„În măsura în care putem găsi voluntari ptr acest tip de acțiuni, continuăm discuția și cu reprezentanții primăriei”, informează „Activ Corbeanca”.

 

Obiectivele asociației pentru comunitatea din Corbeanca

Organizarea de evenimente sociale care să devină o formă de tradiţie locală şi cunoaşterea structurii locuitorilor veniţi din afară localităţii (cu identificarea celor foarte cunoscuţi prin ceea ce sunt: sportivi, oameni de afaceri, actori, cultura etc). Spre exemplu: proiectul iniţiat de familia Duma acum ceva timp cu invitarea unor artişti cunoscuţi care se arătau dispuşi să participle (Folk You – Corbeanca), ar putea fi reluat şi organizat pe stadionul din Tamaş sau în altă locaţie;

Organizarea de evenimente sportive care să devină tradiţie locală (cu adresare în primul rând familiilor din Corbeanca, părinţi şi copii, precum şi invitaţilor acestora. Câte una sau două familii din afară localităţii dacă ar răspunde invitaţiei şi s-ar adăuga celor din Corbeanca, cred că deja depăşim masa critică de participaţi). Putem viza o formă de competiţie sportivă combinată. Jogging + ciclism + înot, atât ptr copii cât şi ptr adulţi. Putem combina trasee din comună şi din complexul Paradisul Verde;

Monitorizarea constantă a activităţii primăriei pe proiectele asumate de aceasta în campanie (cu justificarea costului şi a legalităţii lor) şi pe necesităţile care se mai impun. Pe parte economică, juridică, logistică, atragerea de finanţări nerambursabile. Contactarea autorităţilor cu competenţă funcţie de caz pentru a se normaliza relaţionarea dintre Primărie şi locuitori. Accentuarea cunoaşterii de către locuitori a drepturilor şi obligaţiilor pe care atât autorităţile locale/judeţene precum şi locuitorii comunei, le au unii în relaţie cu alţii etc;

Fundamentarea unor proiecte logistice / infrastructura de interes (dpdv al Asociaţiei şi membrilor ei), ptr a fi înaintate oficial primăriei/Consiliului Judeţean spre dezbatere publică, respectiv  fundamentarea de proiecte proprii (ale asociaţiei), ce ţin de mediu, de cultură etc la nivelul comunei şi pe care se pot obţine finanţări nerambursabile. În parteneriat cu Primăria sau direct de către asociaţie;

Activităţi diverse care să fie preluate şi gestionate direct de copii din comună, specifice preocupărilor acestora, ori să fie concepute special ptr aceşti (încurajarea asumării de către ei a unui rol în comunitate, mai ales prin voluntariat). O altă direcţie pot fi întâlniri şi proiecte comune cu alte comunităţii (vizite de la şi la familii cu copii din alte comunităţi: Delta Dunării, Bucovina, Harghita şi Covasna, Moldova etc);

Găsirea de diverse facilităţi speciale aplicabile doar ptr cei ce sunt membrii asociaţiei şi alte modalităţi de cointeresare atractivă ptr locuitorii care vor să adere la organizaţie. De regulă oferte de servicii sau produse cu discount, ce se oferă chiar de unii membrii ai asociaţiei (paza şi securitate, servicii de Televiziune/ Internet/ Telefonie, masaj, cosmetică, întreţinere gazon/grădină, găzduire animale de companie pe perioade limitate, tranzacţii imobiliare, consultanta şi consiliere, asistenta juridică / medicală, babysitter/curăţenie, diverse alte tipuri de reparaţii şi întreţinere case / echipamente electrocasnice, produse agricole bio, meditaţii diverse etc).

Atragerea de noi membri şi de sponsorizări pentru proiectele / evenimentele asociaţiei (ca o activitate-ţintă şi de sine stătătoare a asociaţiei).