Cine preia afacerile patronului Hexi Pharma cu instituții de stat

Un fost angajat al lui Dan Condrea preia treptat contractele pentru servicii de arhivare, derulate de fostul patron al Hexi Pharma cu instituții de stat, printre care și autorități locale din județul Ilfov. Una dintre acestea este Primăria Mogoșoaia.

Chiar dacă a murit, în primăvara anului trecut, într-un accident rutier ( la scurt timp după izbucnirea scandalului dezinfectanților diluați în centrul căruia s-a aflat  Hexi Pharma ), Condrea figurează în continuare acționar al companiilor sale. Între acestea se numără și Signum Service SRL, unde Dan Condrea împarte participațiile cu Marilena Nedeloiu, administrator al Hexi Pharma Co. Firma derulează contracte cu instituții de stat pentru servicii de arhivare, inventariere și legătorie.

Portalul de monitorizare a licitațiilor publice (e-licitatie.ro) arată, însă, că mulți dintre clienții lui Dan Condrea preferă acum o altă firmă: Innovation Services Solution SRL, ai cărei acționari sunt Ioana Cristina și Radu Cosmin Schiaucu, fost angajat al Hexi Pharma Co, firma lui Condrea.

Urmând exemplul fostului patron, Radu Cosmin Schiaucu pare să încerce gustul succesului în afaceri cu statul. Potrivit datelor înregistrate în portalul de monitorizare a achizițiilor publice – e-licitatie.ro – firma lui Schiaucu a preluat deja mare parte din contractele derulate cu instituții de stat de Dan Condrea, prin Signum Service SRL.

Primul contract, cu Primăria Mogoșoaia

Potrivit e-licitatie.ro, primul contract i-a fost atribuit, prin încredințare directă, de Primăria Mogoșoaia, în august anul trecut – la doar o lună după ce a operat modificările legate de societatea sa. Astfel, în timp ce Signum Service se ocupa de „arhivarea și gestionarea (digitalizarea documentelor)” Primăriei Mogoșoaia, unde a prestat și servicii de legătorie, firma lui Schiaucu, Innovation Services Solution SRL, a încheiat un contract cu autoritățile din aceeași comună ilfoveană pentru scanare de documente.

De anul acesta însă, societatea lui Schiaucu înlocuiește cu totul firma lui Condrea la Primăria Mogoșoaia și preia contractele pentru servicii de arhivare, pe care le prestează în schimbul unei sume totale cu 7 lei mai mică. Astfel, în februarie 2016, Signum Service a lui Dan Condrea încheia cu autoritățile din comuna ilfoveană două contracte – unul în valoare de 134.000 de lei și altul de 65.000 de lei. În noiembrie 2016, Innovation Services Solution SRL încheie cu Primăria Mogoșoaia un contract de 60.000 de lei, iar în februarie 2017, unul de 132.000 de lei. Ambele pentru aceleași „servicii de arhivare”.

Toate documentele emise sau aflate deja în posesia autorităților locale din Mogoșoaia au fost gestionate, în ultimii patru ani, de societatea Signum Service SRL a lui Dan Condrea.

Unele dintre cele mai consistente contracte au fost derulate anul trecut de firma Signum Service SRL cu Primăria Mogoșoaia. Trei la număr, potrivit e-licitație.ro, în valoare totală de 199.000 de lei (peste 44.000 de euro). În schimbul acestei sume, conform aceluiași site, Signum Service s-a ocupat de “arhivarea și gestionarea (digitalizarea documentelor)” Primăriei Mogoșoaia și a prestat și servicii de legătorie.

Rețetă de succes în contractele pe bani publici

„Rețeta” este aplicată de Radu Cosmin Schiaucu și în relația cu alte instituții de stat, unde contractele pentru astfel de servicii erau atribuite direct firmei lui Dan Condrea.

Astfel, pe 14 octombrie 2016, Innovation Services Solution SRL încheie cu Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) un contract de “servicii de legare documente” pentru 9,67 lei/dosar. Un contract similar, de aceeași valoare, fusese atribuit, cu 11 luni înainte, de ISC firmei Signum Service.

Patru zile mai târzu, pe 18 octombrie 2016, firma lui Radu Schiaucu încheie un contract similar, în valoare de 3.500 de lei, cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Argeș – instituție la care era abonată Signum Service, ultimul contract fiind încheiat de societatea lui Dan Condrea cu instituția de stat, în ianuarie 2016, pentru 4.000 de lei.

Pe 2 noiembrie 2016, Innovation Services Solution SRL a livrat CJAS Argeș rafturi pentru arhivă, în baza unui contract de 531 de lei, iar pe 3 ianuarie 2017, aceeași societate a preluat și contractul pentru servicii de arhivare cu aceeași instituție de stat. Valoarea acestuia: 3.500 de lei.

La doar trei zile distanță de la încheierea primului contract cu CJAS Argeș, pe 21 octombrie 2016, Innovation Services Solution SRL încheie și cu Spitalul Orășenesc Pucioasa un contract de “servicii de legare”, în valoare de 5.000 de lei, completat, pe 15 februarie 2017, cu un alt contract, de servicii de arhivare, în valoare de 5.200 de lei. Asta, în condițiile în care și această instituție de stat se regăsea în portofoliul de clienți al firmei lui Condrea, ultimul contract, de 7.800 de lei, fiind încheiat de spital cu Signum Service SRL pe 24 februarie 2016, potrivit e-licitatie.ro.

La zece zile după încheierea primului contract cu spitalul din Pucioasa, pe 31 octombrie 2017, firma lui Radu Cosmin Schiaucu semnează un contract pentru “servicii de legare” și cu Secretariatul de Stat pentru Culte. Valoarea acestuia: 240 de lei. Un alt contract, de aceeași valoare, dar pentru “servicii de arhivare” este încheiat de Innovation Services Solution SRL  cu Secretariatul de stat pentru Culte și pe 9 decembrie 2016. Asta, în condițiile în care un contract similar, însă în valoare de 250 de lei, a fost încheiat în decembrie 2015 de Signum Service SRL cu aceeași instituție.

Pe 22 noiembrie 2016, societatea la care Schiaucu este acționar intră și la Filarmonica Oltenia, un alt client al lui Dan Condrea. Potrivit e-licitație.ro, Innovation Services Solution SRL  a încheiat, prin atribuire directă, cu filarmonica din Craiova un contract de “servicii de legare și prelucrare arhivistică”. Un contract similar, dar cu un preț cu 50 de bani/dosar mai mare fusese încheiat cu Filarmonica Oltenia și de Signum Service SRL, pe 6 aprilie 2016.

Lista de contracte atribuite direct societății lui Radu Cosmin Schiaucu continuă, pe 24 noiembrie 2016, cu un contract atribuit direct de Grădinița cu program prelungit nr. 4. Contractul, în valoare de 612,5 lei, este destinat achiziției de rafturi pentru arhivă.

Pe 15 decembrie 2016, pe lista de clienți ai Innovation Services Solution SRL intră și Institutul Național de Statistică, până atunci un alt client fidel lui Dan Condrea. Obiectul contractului: “servicii de arhivare și legătorie pentru anul 2017”. Prețul: 10.000 de lei. Un contract similar, de aceeași valoare, era atribuit de INS firmei Signum Service, pe 19 ianuarie 2016.

Lista de instituții care, în doar câteva luni, au atribuit direct contracte societății lui Radu Cosmin Schiaucu este completată pe 27 decembrie 2016 de Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Dolj (contract pentru “servicii de arhivare”, în valoare de 5.500 de lei) și pe 8 februarie 2017 de Casa Județeană de Pensii Constanța (contract pentru “servicii de legare unitate protejată conform Legii 448/2006”, în valoare de 1.450 de lei).

Cine este noul Dan Condrea

În aprilie 2008, Radu Cosmin Schiaucu a fondat la Pitești societatea Med Pharma ADS 2008, al cărei obiect principal de activitate era “comerțul cu amănuntul al produselor farmaceutice în magazine specializate”.

Firma nu a derulat contracte cu statul, iar Schiaucu s-a concentrat pe alte activități.

În iunie 2009, a înființat o altă societate – RDC Cosmetics Distribution SRL, cu sediul în București, și cu obiect de activitate “comerț cu ridicata al produselor cosmetice și de parfumerie”. Co-fondatori ai acestei firme erau Răzvan Iulian Motoc și Dan Ionescu. Potrivit datelor din Monitorul Oficial, Dan Ionescu s-a retras din societate în februarie 2011, iar Motoc și Schiaucu cinci luni mai târziu, cesionându-și pachetele de acțiuni către Adrian Sava, din Focșani, care a devenit astfel acționar unic al societății.

Fără prea mare succes în afaceri, Radu Cosmin Schiaucu a optat pentru statutul de angajat în companii farma. Astfel, a făcut parte din echipa Farmaceutica Remedia, companie fondată de Valentin Norbert Țăruș  – pe site-ul căreia era indicat drept „reprezentant medical Dermatologie” și a ocupat postul de project manager la Hexi Pharma Co. a lui Dan Condrea.

În iulie anul trecut însă, după moartea lui Condrea, Schiaucu a revenit la prima sa firmă. I-a schimbat nu doar sediul social, din Pitești în București, ci și denumirea – din Med Pharma ADS 2008 în Innovation Services Solution SRL – și obiectul principal de activitate, în “legătorie și servicii conexe”, în timp ce obiectul  secundar este completat cu “alte activități de tipărire” și “activități ale bibliotecilor și arhivelor”. În plus, împarte acțiunile cu Ioana Cristina Bulacu, care a preluat 50% din capitalul social.

Elena Coman